Patru avioane de luptă ruseşti au încălcat pentru scurt timp, miercuri, spaţiul aerian al Suediei, la est de insula Gotland din Marea Baltică, a anunțat Statul Major suedez, incident ce are loc pe fondul tensiunilor ruso-occidentale legate de războiul din Ucraina, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În contextul actual, luăm foarte în serios acest eveniment. Este o acțiune iresponsabilă și neprofesionistă din partea rusă”, a protestat armata suedeză într-un comunicat.

Au fost două aparate Suhoi Su-27 şi alte două Suhoi Su-24 care au încălcat spaţiul aerian, iar avioane suedeze Gripen au reuşit să înregistreze incidentul, a precizat aceasta.

„Acest lucru arată că pregătirea noastră este bună. Suntem acolo pentru a asigura integritatea teritorială şi frontierele Suediei”, a comunicat Statul Major.

Exerciţii comune cu avioane de luptă finlandeze aveau loc miercuri în Gotland, potrivit presei suedeze.

Insula, care are o poziţie strategică în mijlocul Mării Baltice şi se află la puţin peste 300 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, a găzduit întăriri suedeze în ianuarie, în timpul primelor tensiuni din jurul Ucrainei.

Atât Suedia, cât şi Finlanda, partenere ale NATO, dar oficial nealiniate, sunt în centrul unei noi dezbateri privind apartenenţa lor la Alianţă Nord-Atlantică, reluată după invazia rusă în Ucraina, pentru a beneficia de protecţia reciprocă definită de Articolul 5 din tratatul organizaţiei.

Rusia a reiterat vineri, la o zi după începerea invaziei, că aderarea uneia sau a ambelor ţări la NATO „ar avea repercusiuni militare şi politice grave”.

Citește și: