Statele Unite au decis să elimine tarifele pe o cotă de importuri de oțel japonez, au declarat luni oficialii americani, în cea mai recentă mișcare a Washingtonului de a rezolva disputele comerciale moștenite din epoca Trump, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acest acord va consolida industria siderurgică din SUA și va asigura forța de muncă în continuare competitivă, oferind în același timp un acces mai bun la oțel mai ieftin”, a declarat secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo.

Ea a subliniat, de asemenea, că acest lucru ar ajuta la rezolvarea „unei fricțiuni majore” cu Japonia, unul dintre cei „cei mai importanți” aliați ai Statelor Unite.

Japonia este una dintre numeroasele țări cărora le-au fost impuse, în iunie 2018, taxe vamale suplimentare de 25% la oțel și 10% la aluminiu de către Donald Trump.

Președintele republican a justificat apoi această decizie apărând o industrie siderurgică americană „decimată de zeci de ani de comerț neloial”.

El recursese la „Secțiunea 232” din Actul de extindere a comerțului din 1962 pentru a limita importurile care pun în pericol „securitatea națională” a Statelor Unite.

Aceste tarife au stârnit furia aliaților Washingtonului, care luaseră măsuri de represalii.

Acordul anunțat luni urmează să intre în vigoare la 1 aprilie și acoperă o cotă anuală de 1,25 milioane de tone de oțel japonez, a declarat un oficial de la Ministerul Comerțului.

Această cotă este substanțială, deoarece este mai mare decât cele 1,1 milioane de tone pe care Japonia le-a exportat în Statele Unite în 2019, potrivit datelor Departamentului de Comerț al Statelor Unite. Înainte de impunerea tarifelor în 2017, însă, Japonia a exportat mai mult: 1,8 milioane de tone.

Nu a existat un acord și pe taxele pe aluminiu

Acest acord „menține integritatea secțiunii 232” și se referă doar la oțel, nu la aluminiu, a indicat totuși oficialul american.

La mijlocul lunii noiembrie, Washingtonul și Tokyo au anunțat discuții pentru reducerea tarifelor la oțel și aluminiu.

Luni, administrația Biden a subliniat că cele două țări trebuie să abordeze împreună „provocarea comună” a supracapacității globale de oțel, „determinată în mare măsură de China”.

Acest lucru „ne obligă să lucrăm cu aliații noștri, nu împotriva lor”, a argumentat oficialul Departamentului de Comerț.

Reprezentantul pentru comerț al SUA, Katherine Tai, a declarat că acordul „va proteja o industrie vitală din SUA”, în același timp egalând condițiile de concurență împotriva Chinei.

„Acest acord, combinat cu acordul încheiat anul trecut cu Uniunea Europeană, ne va ajuta să luptăm împotriva acțiunilor anticoncurențiale și necomerciale ale Chinei în sectorul siderurgic, ajutându-ne în același timp să realizăm agenda ambițioasă a președintelui Biden privind clima globală", a mai comentat ea.