Oficiali de la misiunile diplomatice SUA din Geneva și Paris sunt suspectați că au fost afectați de misterioasa boală neurologică cunoscută sub numele de Sindromul Havana și cel puțin unul a fost trimis în SUA pentru tratament, scrie The Wall Street Journal, citând surse familiare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că SUA nu știu exact ce este această boală sau cine este responsabil pentru ea, potrivit Reuters.

Antony BlinkenFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Blinken a mai spus, într-un interviu pentru MSNBC, că autoritățile din guvernul SUA lucrează ore suplimentare pentru a descoperi ce este cu această boală și cine este responsabil pentru îmbolnăvirea oficialilor de la misiunile diplomatice din Geneva și Paris.

Presupuse atacuri asupra oficialilor americani care servesc în cele două orașe europene au fost raportate pe plan intern vara trecută oficialilor de la acele posturi și, în cele din urmă, Departamentului de Stat din Washington.

Diplomații s-au alăturat altor 200 de persoane care se presupune că au suferit de sindromul Havana în timp ce erau staționați în China, America de Sud și în alte părți ale Europei.

Se presupune că cel puțin trei americani care servesc la consulatul din Geneva au fost afectați de acest sindrom, pe care administrația Biden l-a numit „un incident anormal de sănătate”.

Cel puțin unul dintre acești oficiali a fost evacuat și trimis din Elveția în SUA pentru tratament. Conducerea misiunii a informat ulterior personalul despre incidente în timpul unei ședințe a Primăriei. La Paris, înalți oficiali ai ambasadei au informat diplomații prin e-mail despre un caz suspect, au spus oficialii, și i-au încurajat pe alții să raporteze orice simptome neobișnuite.

În noiembrie, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că administrația a fost „concentrată” să ajungă investigheze aceste incidente care, a spus el, au provocat vătămări fizice și fiziologice profunde de când au fost raportate pentru prima dată de diplomații care servesc la Ambasada SUA din Havana acum mai bine de cinci ani.

Simptomele includ dureri de cap, amețeli, dificultăți cognitive, tinitus, vertij și probleme cu vederea, auzul și echilibrul. Mulți oficiali au suferit simptome la ani de la raportarea unui incident, în timp ce unii au fost diagnosticați cu leziuni cerebrale traumatice.

Cazurile de la Geneva și Paris sunt cele mai recente din Europa, unde au fost raportate cazuri și în Austria, Serbia și Germania. Wall Street Journal a raportat, de asemenea, cazuri recente în complexul Ambasadei Americane din Bogotá, Columbia. Și consulatele din China au avut cazuri suspecte.

Oficialii avertizează că un număr precis al victimelor este dificil de determinat, deoarece fiecare caz trebuie verificat medical și simptomele unor persoane ajung să aibă alte explicații.

În anii de când au apărut primele simptome, guvernul SUA nu a stabilit încă cine se află în spatele atacurilor și ce mecanism sau mecanisme sunt folosite.

Citește și:

Antony Blinken promite să rezolve misterul „sindromului Havana” care îi loveşte pe diplomaţii americani

CIA creează o structură specializată pentru China / Agenția va investiga și „Sindromul Havana”