Dr. Anthony Fauci, consilier la Casa Albă pe tema Covid-19, a acuzat marți un senator republican că i-a încurajat pe antivacciniștii care îl amenință cu moartea, proferând minciuni despre el, scrie AFP.

Anthony FauciFoto: CNP / AD Media / Profimedia Images

O nouă bătălie între senatorul deKentucky Rand Paul și imunolog, care s-au ciocnit în trecut, a avut loc în timpul unei audieri a unei comisii din Senatul SUA pentru gestionarea pandemiei.

„Au murit mai mulți oameni sub președintele Biden decât sub președintele Trump. Dumneavoastră sunteți responsabilul, sunteți arhitectul răspunsului guvernului, iar astăzi au murit 800.000 de oameni” din cauza Covid-19 în țară, a acuzat senatorul.

Fauci, director al Institutului Național American de Boli Infecțioase (NIAID), a răspuns participând la comisie, în timpul unei secvențe transmise în direct pe CNN.

„Ceea ce se întâmplă când mă acuză de lucruri care sunt complet greșite, dintr-o dată îi stârnește pe cei tulburați și primesc amenințări cu moartea, familia mea este hărțuită și copiii mei primesc telefoane șocante”, a spus Fauci.

El a amintit că la sfârșitul lunii decembrie, un bărbat a fost arestat în drumul său din California către capitala americană, înarmat cu o pușcă semiautomată și muniție.

„Poliția l-a arestat și l-a întrebat unde se duce, iar el se ducea la Washington să-l omoare pe doctorul Fauci. (...) Pentru că el crede că ucid oameni”, a spus omul de știință.

Apoi a arătat o imagine de pe site-ul lui Rand Paul cu sloganul „Sack Dr. Fauci” și făcând un apel publicului să doneze bani pentru a sprijini campania electorală a senatorului.

„Voi modelați o epidemie catastrofală pentru jocul vostru politic”, a spus Anthony Fauci.

Aceste schimburi foarte tensionate reflectă o puternică politizare a pandemiei în Statele Unite, unde diviziunile au continuat să se lărgească, în special în ceea ce privește măsurile preventive, precum măștile sau vaccinurile.