Mai multe ”obiective strategice” se află sub paza trupelor conduse de forțele rusești trimise de Moscova pentru a ”restabili ordinea” în Kazahstan, a transmis duminică președinția citată de Reuters. Aproape 6.000 de oameni au fost arestați în timpul celor mai violente proteste din cei 30 de ani de independență, inclusiv un ”număr semnificativ” de cetățeni străini, potrivit ultimului bilanț anunțat de autorități.

Proteste KazahstanFoto: East2West News / Profimedia Images

UPDATE 13.52 În total, 164 oameni dintre care doi copii au murit în timpul revoltelor din Kazahstan, relatează Reuters citând agențiile de presă rusești.

UPDATE 11.51 Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică.

Autoritățile nu au precizat despre ce obiective strategice este vorba.

Administrația a mai transmis, potrivit Reuters, că 5.800 de oameni au fost arestați, inclusiv un ”număr semnificativ” de cetățeni străini, iar situația a fost stabilizată în mare parte.

Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată.

Sâmbătă, acestea au anunțat că fostul șef al securității a fost arestat, alături de alți oficiali, sub acuzația de trădare.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule - în principal maşini de poliţie - au fost distruse.

În paralel cu răspunsul dur la adresa protestatarilor, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate, notează și DPA citată de Agerpres.

Ministerul Comerţului a susținut că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

Sâmbătă, EFE relata că blocajul informativ continuă, nu există internet, iar oamenii stau la cozi interminabile la bănci şi supermarketuri.

"Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri", o citează EFE pe Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă mai amplă împotriva guvernului autoritar, aminteşte dpa.

Kazahstan, fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia şi China, este o ţară bogată în ţiţei şi gaze naturale cu o populaţie de peste 18 milioane de locuitori.