Autoritățile din Kazahstan l-au arestat pe fostul șef al comitetului național de securitate Karim Massimov, care a deținut în trecut și funcția de premier, sub acuzația de trădare. Alături de acesta, au fost reținuți alți câțiva oficiali, fără ca autoritățile să ofere alte detalii, relatează sâmbătă Reuters.

Proteste KazahstanFoto: East2West News / Profimedia Images

Desfășurarea evenimentelor, LiveText

22.00: Blocajul informativ continuă în Kazahstan, nu există internet, iar oamenii stau la cozi interminabile la bănci şi supermarketuri

17.00: Reacție dură din partea Rusiei după observațiile lui Blinken privind trupele rusești din Kazahstan

13.32 Președintele kazah Tokayev i-a transmis lui Putin că ”teroriștii” sunt încă activi în unele zone, în ciuda măsurilor de stabilizare a situației, relatează Reuters.

12.24 Un cetățean israelian a fost ucis în timpul protestelor violente care au zguduit Kazahstanul în ultima săptămână, a anunțat sâmbătă ministerul afacerilor externe din Israel citat de Reuters. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani care a fost împușcat vineri în capitala financiară Almatî, potrivit ministerului.

11.30 Vladimir Putin a avut o nouă rundă de convorbiri telefonice cu președintele kazah Tokayev.

Acesta i-a transmis liderului de la Moscova că situația din țară este stabilizată și i-a mulțumit, din nou, pentru intervenția militară a Rusiei.

Putin a aprecizat drept utilă o videoconferință cu liderii OTSC pentru a discuta măsurile necesare pentru ”restabilirea ordinii” în Kazahstan.

09.40 Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan din cauza tulburărilor din această ţară.

09.17Departamentul de Stat a aprobat vineri ca angajaţii neesenţiali ai consulatului american din Almatî şi membrii familiilor acestora să părăsească Kazahstanul, pe fondul stării de urgenţă în vigoare în această ţară, unde revoltele s-au soldat cu zeci de morţi.

----

Massimov a fost demis în această săptămână pe fondul protestelor care s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți, peste 3.000 de manifestanți fiind arestați.

Mai multe clădiri guvernamentale au fost vandalizate, statuile au fost dărâmate și mașini au fost incendiate.

Cine este Massimov

Fostul șef al comitetului de securitate a fost reținut alături de alți oficiali, însă nu sunt cunoscute alte detalii.

''La 6 ianuarie, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare. În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane'', precizează un comunicat al KNB citat și de The Guardian.

Massimov este văzut ca un apropiat al fostului președinte Nursultan Nazarbayev. A deținut de două ori funcția de premier și a fost șeful administrației prezidențiale în mandatul lui Nazarbayev.

Nazarbayev, 81 de ani, a fost cel mai longeviv conducător dintr-o republică ex-sovietică. El a făcut pasul înapoi în 2019 când i-a predat ștafeta actualului președinte Tokayev. Familia sa a continuat însă să aibă o mare influență în Nur-Sultan, capitala care îi poartă numele.

Forțele de securitate par să fi preluat controlul pe străzile de Almatî după mai multe zile de revoltă și violențe.

Restabilirea ”ordinii constituționale”

Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almatî, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a precizat vineri că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment, susținând că aceștia sunt niște ”bandiți” și ”teroriști”.

El i-a mulțumit președintelui Vladimir Putin și a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea și că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte.

Fostul ministru Mukhtar Ablyazov, refugiat politic în Franța, s-a autoproclamat lider al mișcării de protest și a cerut Occidentului să intervină.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite sunt foarte îngrijorate de starea de urgență în curs de desfășurare în Kazahstan, adăugând că Washingtonul are întrebări cu privire la cererea de trupe de securitate conduse de ruși.

Oficialul a avertizat va fi „foarte greu” să obțină retragerea acestora.