Rusia a răspuns sâmbătă furioasă la un comentariu al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Kazahstanul ar putea avea dificultăți în a scăpa de trupele ruse, spunând că ar trebui să reflecteze în schimb asupra amestecului armatei americane în întreaga lume, relatează Reuters.

Foto:

Blinken a contestat vineri justificarea Rusiei pentru trimiterea de forțe în Kazahstan după câteva zile de tulburări violente în țara din Asia Centrală.

„Mi se pare că autoritățile și guvernul kazah au cu siguranță capacitatea de a face față în mod corespunzător protestelor, de a face acest lucru într-un mod care respectă drepturile protestatarilor menținând în același timp legea și ordinea, așa că nu este clar de ce simt nevoia de orice fel asistență externă. Deci, încercăm să aflăm mai multe despre asta", a declarat Blinken reporterilor.

”O lecție a istoriei recente este că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte greu să-i scoți”, a avertizat secretarul de stat la o conferință de presă la Washington.

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat remarca lui Blinken „tipic jignitoare” și l-a acuzat că glumește despre evenimentele tragice din Kazahstan. Acesta a spus că Washingtonul ar trebui să-și analizeze propriul istoric al intervențiilor în țări precum Vietnam și Irak.

„Dacă lui Antony Blinken îi plac atât de mult lecțiile de istorie, atunci ar trebui să țină cont de următoarele: atunci când americanii sunt în casa ta, poate fi dificil să rămâi în viață și să nu fii jefuit sau violat”, a spus ministerul pe Telegram, subliniind că ”noi am învățat acest lucru nu doar din istoria recentă, ci din toți cei 300 de ani de stat american”.

Ministerul a spus că trimiterea de trupe în Kazahstan a fost un răspuns legitim la cererea Kazahstanului de sprijin.

Citește și:Revoltele din Kazahstan: Tokayev susține că ”teroriștii” sunt încă activi / Un israelian a fost ucis / Fostul șef al securității, arestat pentru trădare / Personalul consular american neesențial pleacă din țară