Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite sunt foarte îngrijorate de starea de urgență în curs de desfășurare în Kazahstan, adăugând că Washingtonul are întrebări cu privire la cererea de trupe de securitate conduse de ruși. Totodată, el a avertizat va fi „foarte greu” să obțină retragerea acestora, relatează Reuters și AFP.

Anthony BlinkenFoto: Profimedia Images

„Mi se pare că autoritățile și guvernul kazah au cu siguranță capacitatea de a face față în mod corespunzător protestelor, de a face acest lucru într-un mod care respectă drepturile protestatarilor menținând în același timp legea și ordinea, așa că nu este clar de ce simt nevoia de orice fel asistență externă. Deci, încercăm să aflăm mai multe despre asta", a declarat Blinken reporterilor.

”O lecție a istoriei recente este că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte greu să-i scoți”, a avertizat secretarul de stat la o conferință de presă la Washington.

Kazahstanul, cea mai mare țară din Asia Centrală, este zguduită de un protest care a izbucnit duminică în provincii după o creștere a prețului gazelor înainte de a se extinde în orașele mari, inclusiv în Almatî, capitala economică, unde demonstrațiile au degenerat în revolte împotriva regimului și care a făcut zeci de morți.

Rusia a trimis trupe acolo pentru a sprijini puterea.

Joi, diplomația americană a avertizat deja trupele ruse împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituțiilor țării.

Citește și:

VIDEO ​Revoltele din Kazahstan: "Cei care nu se predau vor fi distruși"/ Forțele de ordine vor trage fără avertisment/ Mii de arestări, zeci de morți și răniți/ Trupele rusești rămân în țară / Cine se proclamă lider al Opoziție

Rusia realizează transferul trupelor şi echipamentelor militare în Kazahstan cu 75 de avioane-cargo