Majoritatea democrată din Senatul SUA a încercat luni promovarea unui proiect de lege de reformă electorală menit să protejeze accesul la vot al minorităților din Statele Unite, fluturând amenințarea abandonării unei tradiții parlamentare utilizate în mod obișnuit de opoziția republicană, scrie AFP.

Chuck SchumerFoto: NBCNews

Democrații folosesc impulsul din jurul aniversării atacului de la Capitol Hill de către susținătorii lui Donald Trump pentru a promova un proiect de lege de reformă electorală care ar trebui să neutralizeze restricțiile adoptate în statele republicane din întreaga țară.

Mai multe state au folosit într-adevăr acuzațiile nefondate de fraudă la alegerile prezidențiale din 2020, lansate de fostul președinte Donald Trump și aliații săi, pentru a adopta legi în ultimele luni care impun diverse restricții asupra votului și îngreunează acest lucru pentru afro-americani și latino-americani.

Planul de reformă electorală al democraților pentru a contracara aceste restricții a rămas blocat de luni de zile în Senat.

Marele obstacol care amenință aprobarea acestui text: o procedură care impune acestei instituții să voteze majoritatea legilor cu 60 de voturi din 100.

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, pledează pentru renunțarea la această regulă.

„Senatul trebuie să se schimbe, așa cum a făcut-o de atâtea ori înainte”, a spus el într-o scrisoare adresată colegilor săi democrați luni.

Abrogarea acestei tradiții parlamentare ar permite senatorilor să voteze cu majoritate simplă. Cu toate acestea, tabăra democrată are o majoritate foarte restrânsă în camera superioară, ceea ce i-ar permite să adopte o serie de măsuri dorite de președintele Biden doar cu voturile lor.

„Sperăm ca și colegii noștri republicani să-și schimbe poziția și să lucreze cu noi”, a spus Chuck Schumer.

În caz contrar, un text de modificare a celebrului „filibuster” va fi supus la vot până pe 17 ianuarie, a avertizat el.