Statele Unite au raportat marţi progrese "modeste" în negocierile privind programul nuclear al Iranului, dar s-au alăturat europenilor pentru a insista asupra "urgenţei" de a încheia discuţiile în faţa progreselor nucleare ale Teheranului, notează AFP, potrivit Agerpres.

Tehran, IranFoto: Maryam Rahmanian / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Am remarcat în ultimele zile că au putut exista progrese modeste în cele mai recente discuţii", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, la o zi după reluarea negocierilor la Viena în încercarea de a salva acordul nuclear cu Iranul din 2015, JCPOA (Joint Comprehensive Action Plan - Planul comun de acţiune).

"Dar părţile trebuie să încerce să se sprijine pe aceste progrese într-un spirit constructiv şi cu convingere", a adăugat el, considerând că este "prea devreme să spunem dacă aceste progrese au o substanţă".

Progresele sunt în orice caz "mult prea lente", iar "asta nu poate dura", a continuat purtătorul de cuvânt. "În curând, va fi prea târziu pentru a reveni la respectarea reciprocă a JCPOA", a mai spus Ned Price.

Negociatorii din cele trei ţări europene (Franţa, Germania, Marea Britanie) semnatare ale acordului au subliniat, de asemenea, că aceste negocieri sunt "urgente".

"Este clar că ne apropiem de punctul în care escaladarea nucleară iraniană va fi golit JCPOA de substanţa sa", au subliniat ei, reiterând că au mai rămas "câteva săptămâni, şi nu luni pentru a încheia un acord".

Ei au insistat în special asupra nivelului de îmbogăţire a uraniului de către Iran, care îl apropie periculos de pragul nuclear, chiar dacă Teheranul a declarat sâmbătă că nu intenţionează să îl îmbogăţească peste limita de 60% în cazul eşuării negocierilor de la Viena.

"Luăm notă de comentariul şefului Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, potrivit căruia Iranul nu se va îmbogăţi mai mult de 60%", au spus ei.

"Rămâne faptul că îmbogăţirea la 60% este fără precedent pentru un stat care nu este dotat cu arme nucleare", au adăugat negociatorii europeni.

"Creşterea stocurilor sale de uraniu la 60% aduce Iranul mult mai aproape de obţinerea materialului fisionabil care poate fi folosit pentru fabricarea unei arme nucleare", au insistat ei.

Miza discuţiilor vizează revenirea în pact a Statelor Unite, care l-au părăsit în 2018, şi readucerea Teheranului la a-şi respecta angajamentele, încălcate ca reacţie la restabilirea sancţiunilor americane.

Iranul a anunţat încă din aprilie că a început să producă uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste nivelul de 3,67% fixat de acordul internaţional, apropiindu-se de cele 90% necesare fabricării unei bombe nucleare, chiar dacă Teheranul dezminte că ar avea un asemenea proiect.

Pe lângă cele trei ţări europene, în negocierile cu Iranul sunt implicate şi China şi Rusia. Statele Unite participă indirect.

Emisarul Uniunii Europene, Enrique Mora, care conduce discuţiile, a declarat luni că toate părţile au arătat "o dorinţă clară de a lucra la reuşita acestor negocieri", dar a prezis discuţii încă "foarte dificile" în "zilele şi săptămânile care urmează".

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială de presă IRNA, a estimat marţi că negocierile sunt "pe drumul cel bun".

"Cu bunăvoinţa şi seriozitatea celorlalte părţi, putem spera (sa ajungem) la un acord în viitorul apropiat", a spus el.

Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, grupul de lucru privind problemele nucleare a avut "o reuniune utilă" marţi.

"Observăm progrese incontestabile", a afirmat el pe Twitter. Ridicarea sancţiunilor este, de asemenea, "discutată activ" în mod neoficial, a adăugat el.