La Bristol a început luni un proces care reprezintă un punct de cotitură pentru mișcarea Black Lives Matter (BLM). Concret, este vorba despre procesul celor patru persoane care au distrus statuia filantropului britanic comerciant de sclavi Edward Colston în timpul protestelor BLM, cei patru fiind susținuți de artistul stradal Banksy, scrie AFP.

statuie Edward ColstonFoto: Captura YouTube

Pe 7 iunie 2020, această statuie, care a fost controversată de ani de zile la Bristol, în vestul Angliei, a fost răsturnată și apoi aruncată în apele Avon, râul care străbate orașul, în timpul protestelor BLM provocate de moartea la sfârșitul lunii mai a lui George Floyd, un american de culoare ucis de un polițist alb în Statele Unite.

Patru persoane, de 21, 25, 29 și 36 de ani, au fost arestate în legătură cu ancheta. Acuzați penal pentru degradare, aceștia au pledat nevinovați în ianuarie.

Luni, la începutul procesului lor de la Bristol, procurorul William Hughes i-a acuzat că au acționat fără justificare legală, cauzând prejudicii echivalente cu peste 4.000 de lire sterline (aproape 4.700 de euro).

„Intreprinderea lor criminală” a contrastat cu natura pașnică a protestului, a spus el, iar personalitatea lui Edward Colston nu era „relevantă” pentru caz.

„Procuratura recunoaște că Edward Colston a fost și rămâne o figură controversată în comunitatea din Bristol și nu numai, fiind cunoscut ca filantrop”, a recunoscut procurorul.

Dar „acest proces nu are scopul de a justifica criticile la care face obiectul”, a asigurat el, ci despre un act de huliganism.

Edward Colston s-a îmbogățit din comerțul cu sclavi. Se spune că el a vândut 100.000 de sclavi din Africa de Vest în Caraibe și Americi între 1672 și 1689, înainte de a-și folosi averea pentru a finanța dezvoltarea orașului Bristol, ceea ce i-a câștigat reputația de filantrop.