Bob Dole, fost lider al majorităţii din Senatul american, candidat al republicanilor la preşedinţia Statelor Unite, în 1996, și una dintre cele mai cunoscute personalități politice de la Washington în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a murit duminică, la vârsta de 98 de ani, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Senatorul Robert Joseph Dole a murit în această dimineață devreme în somn. A slujit cu credință Statele Unite ale Americii timp de 79 de ani", a transmis familia sa, printr-un comunicat.

În februarie, Dole anunțase că este tratat pentru cancer pulmonar în stare avansată. Președintele Joe Biden l-a vizitat la scurt timp după ce a aflat diagnosticul.

În al Doilea Război Mondial, Dole a fost rănit, a rămas invalid, iar serviciul său a fost recompensat cu două distincţii Inima Purpurie şi două Stele de Bronz.

Ajuns la Washington la începutul administrației Kennedy, Dole avea să servească timp de 27 de ani ca senator american de Kansas, fiid inclusiv lider al majorității din Senat.

Născut în Kansas, Robert Joseph Dole, a fost unul dintre cei mai în vârstă nominalizaţi pentru candidatura la preşedinţia SUA, la vârsta de 73 de ani. S-a retras din politică după ce a piedut cursa în faţa lui Bill Clinton.

El nu s-a retras însă din lumina reflectoarelor: a apărut în reclame TV și a participat la evenimente ale veteranilor de război.

Dole a fost partener în alegeri al preşedintelui Gerald Ford în 1976, iar în ianuarie 2018 a primit Medalia de Aur a Congresului American, devenind al optulea senator căruia i-a fost oferită distincţia.

A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a avut o strălucită carieră politică, fiind ministru al transporturilor, ministru al muncii şi senatoare de Carolina de Nord.