Vechi de 3.500 de ani, sute de statui de sfincşi cu cap de berbec şi corp de leu, recent renovate, au putut fi admirate joi pe aleea care duce la templul zeului Amon-Ra din Karnak, în sudul Egiptului, informează BBC și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a inaugurat joi seara în cadrul unei ceremonii grandioase "Aleea sfincşilor", care conduce vizitatorii spre faimosul templu, dedicat uneia dintre principalele zeităţi ale panteonului egiptean.

Obiectivul, dă asigurări Ministerul Turismului, este de a face din acest loc "un muzeu în aer liber" într-o ţară în care sectorul turistic angajează două milioane de egipteni şi generează peste 10% din PIB.

Karnak, un vast complex de temple aflat la nord de Teba - Luxor-ul de astăzi -, este înscris, alături de necropolele din Valea Regilor şi Valea Reginelor, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În fiecare an, milioane de turişti vizitează siturile Egiptului antic, inclusiv această "Alee a sfincşilor" cu cap de berbec, care se întinde pe trei kilometri, de la templul din Karnak până la cel din Teba antică, capitala Egiptului în timpul Regatului de Mijloc şi a Noului Regat şi oraş al zeului Amon.

Sutele de statui de animale mitologice din Luxor, descoperite în 1949, au fost la mijlocul anului 2020 în centrul unei controverse, deoarece patru dintre sfincşii cu cap de berbec au fost separaţi de semenii lor pentru a fi instalaţi în emblematica Piaţă Tahrir din Cairo, inima revoluţiei din 2011 care a dus la căderea dictatorului Hosni Mubarak.

În aprilie, televiziunile din întreaga lume au difuzat imagini cu o procesiune grandioasă la Cairo. Douăzeci şi două de care negre împodobite cu modele aurii şi luminoase, care aminteau de ambarcaţiunile funerare antice, au transportat mumiile regilor şi reginelor Egiptului antic la noul Muzeu Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC).

Cairo a anunţat de mai multă vreme o deschidere grandioasă, în lunile următoare, a noului Mare Muzeu Egiptean, la poalele piramidelor din Giza. (Surse: BBC, AFP, Agerpres)