Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, într-o decizie publicată marţi, că legea ungară cunoscută ca „Stop Soros” şi care incriminează asistenţa acordată solicitanţilor de azil încalcă legislaţia europeană.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Potrivit Curţii de la Luxemburg, Ungaria a încălcat legislaţia UE atunci când a modificat reglementările interne pentru a incrimina activităţile de asistenţă pentru cererile de azil care nu corespundeau criteriilor naţionale, relatează DPA și Agerpres.

CJUE a mai stabilit şi că reglementările din Ungaria care permit descalificarea cererilor de azil nu respectă criteriile legislaţiei UE.

Verdictul de marţi marchează cea mai recentă victorie a Comisiei Europene împotriva politicilor în materie de migraţie ale Ungariei, în disputa de lungă durată între executivul UE şi guvernul premierului Viktor Orban, notează DPA.

Reacția Budapestei: Ungaria va acţiona împotriva ONG-urilor finanţate din străinătate care promovează migraţia

Guvernul Ungariei a luat act de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind reglementarea azilului, dar își rezervă dreptul de a acţiona împotriva organizaţiilor neguvernamentale finanţate din străinătate care urmăresc să „promoveze migraţia” - a fost reacția Budapestei, conform agenției MTI, citată de Agerpres.

În decizia sa publicată marţi referitor la legea ungară cunoscută ca „Stop Soros”, CJUE a decis că Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile conform legislaţiei europene, deoarece reglementările ungare stabilesc că solicitările de azil nu pot fi acceptate dacă azilanţii intră în ţară din alte state considerate sigure.

Curtea a mai constatat că Ungaria a contravenit legilor UE prin incriminarea anumitor activităţi de asistenţă la întocmirea sau depunerea cererilor de azil.

Secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale Zoltan Kovacs a asigurat într-un mesaj pe Facebook că Ungaria respectă decizia CJUE, dar îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva ONG-urilor cu finanţare străină, inclusiv a celor finanţate de Soros care urmăresc obţinerea de influenţă politică sau promovarea migraţiei.

Cât timp este la putere, actualul guvern ungar „va pune în aplicare voinţa poporului ungar şi va împiedica transformarea Ungariei într-o ţară de imigraţie”, a scris Kovacs, menţionând că sondajele au arătat că legea „Stop Soros” se bucură de susţinerea populaţiei.

Citește și: