Rusia a confirmat marți că a desfășurat luni un test de armament în care a luat la țintă Cosmos 1408, un satelit rusesc nefolosit, dar a acuzat Statele Unite de ipocrizie pentru că a condamnat incidentul, transmite agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Test cu racheta ruseascaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Reacția Moscovei vine după ce americanii i-au acuzat că testul de luni a creat un nor de fragmente pe orbita joasă a Pământului ce a pus în pericol Stația Spațială Internațională și, mai mult, va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale în următorii ani.

Ministerul rus al apărării susține însă că fragmentele rezultate nu reprezintă și nici nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile spațiale și sateliții de pe orbită.

În trecut, Rusia a respins acuzațiile SUA privind testarea de arme anti-satelit în spațiu drept ”propagandă”, notează Moscow Times.

Această rachetă anti-satelit cu ascensiune directă este a patra din istoria planetei care pleacă de pe Pământ și lovește un obiect spațial.

Armele anti-satelit (ASAT) sunt rachete de înaltă tehnologie de care dispun doar puține națiuni.

Ce știm despre satelitul Cosmos 1408

Ținta tirului de luni a fost Cosmos 1408, un vechi satelit sovietic de informații ce este inactiv de mai multe decenii, spune compania de analiză a industriei spațiale Seradata.

Satelitul a fost trimis în spațiu în septembrie 1982 cu un vehicul de lansare Tsyklon, de pe cosmodromul Plesetsk, potrivit Wikipedia.

Acesta a fost parte din sistemul de supraveghere radio Tselina-D.

Cosmos 1408 avea o masă de aproximativ 2.200 de kilograme și o durată de viață de circa șase luni.

Acesta se afla pe o orbită joasă, cu un perigeu de 645 de kilometri și un apogeu de 679 de kilometri, și o perioadă orbitală de 97,8 minute.