O nouă mișcare anticorupție, lansată de doi antreprenori, a creat surpriză duminică în Bulgaria, potrivit estimărilor de la finalul urnei. Obținând peste 23% din voturi, formațiunea „Continuăm schimbarea” este aproape la egalitate cu partidul conservator Gerb al fostului premier Boïko Borissov (aproape 25%). Totodată, rata de participare se conturează a fi cea mai slabă de până acum, relatează AFP.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Acesta din urmă nu ar trebui să poată guverna din cauza lipsei aliaților, lăsând câmpul deschis lui Kiril Petkov și Assen Vassilev, care și-au propus în septembrie să cucerească puterea cu experiența de câteva luni ca miniștri în cadrul unui cabinet interimar.

Cântărețul antisistem Slavi Trifonov, care a obținut o victorie la alegerile precedente înainte de a eșua să formeze un guvern, a scăzut de la 24% la mai puțin de 10% din voturi.

Bulgaria a votat deja de două ori, în aprilie și apoi iulie 2021, punând capăt unui deceniu la putere pentru domnul Borisov, slăbit de protestele masive de anul trecut.

Cu toate acestea, diferitele așa-zise partide „de schimbare” nu au reușit până acum să se unească pentru a câștiga puterea.

Bulgarii au fost chemaţi duminică să aleagă şi preşedintele ţării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Şeful statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anti-corupţie din vara lui 2020, ar urma prin urmare să se impună cu uşurinţă în turul doi din 21 noiembrie.

Numeroşi bulgari nu s-au prezentat la urne, astfel că la orele locale 16:00 (14:00 GMT) rata de participare era de 26%, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă din alegerile organizate în acest an.

După eşecul celorlalte două scrutinuri, în aprilie, apoi în iulie 2021, din cauza lipsei unui acord între partide, electoratul bulgar pare să-şi fi pierdut speranţa într-un viitor mai bun, mai ales că aceste noi alegeri se desfăşoară în toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, care a lovit puternic Bulgaria.

Cu toate acestea, responsabili ai diferitor partide s-au declarat hotărâţi să scoată Bulgaria din impas, cel mai grav de după căderea regimului comunist.