Sute de manifestanţi au protestat duminică la Bangkok împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale prin care apelul de a reforma regalitatea este asimilat unei tentative de a răsturna această puternică monarhie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Câteva scurte ciocniri cu forţele de ordine s-au soldat cu cel puţin doi răniţi, potrivit unor surse medicale.

Curtea Constituţională a Thailandei, acuzată de mai multă vreme de criticii săi că este una politizată, a apreciat miercuri că trei lideri ai protestatarilor au ţinut discursuri "menite să răstoarne monarhia constituţională".

Chiar dacă această decizie nu presupune la nicio sancţiune penală la adresa liderilor protestatarilor, ea poate reduce şi mai mult spaţiul libertăţii pentru campania în favoarea unei reforme a monarhiei.

Sfidând o interdicţie a reuniunilor publice, sute de manifestanţi s-au adunat în principalul cartier comercial din Bangkok pentru a denunţa decizia Curţii şi a-şi afirma refuzul unei monarhii absolute.

La apusul soarelui, manifestanţii s-au îndreptat spre ambasada Germaniei, referire la frecventele sejururi ale regelui Maha Vajiralongkorn în această ţară europeană, unde au înmânat o scrisoare în care erau exprimate îngrijorările lor, înainte de a se dispersa.

În vara şi toamna lui 2020, o mişcare pro-democraţie iniţiată de tineretul thailandez a scos zeci de mii de oameni pe străzi pentru a cere o reformă a monarhiei - subiect tabu înainte în această ţară - şi demisia premierului Prayut Chan-O-Cha, un general care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat în 2014 şi apoi legitimat în 2019 prin alegeri controversate.

Mişcarea pro-democraţie a slăbit apoi în 2021 din cauza restricţiilor sanitare impuse în contextul pandemiei şi a represiunii judiciare iniţiate împotriva a zeci de protestatari.

Thailanda este o monarhie constituţională după sfârşitul regalităţii absolute în 1932, însă viaţa democratică a fost în mod regulat perturbată de lovituri de stat, cea mai recentă fiind cea din 2014.