Zeci de manifestanţi au cerut sâmbătă la Belgrad înlăturarea unei picturi murale care îl glorifică pe fostul lider al armatei sârbo-bosniace Ratko Mladic, condamnat pentru crime de război, transmit EFE și Balkan Insight. În replică, extremiștii de dreapta au manifestat și ei în centrul capitalei sârbe, scandând numele criminalului de război.

Proteste Belgrad (Sursa: Twitter)Foto: Hotnews

Manifestaţia desfăşurată sub sloganul "Fresca trebuie să cadă" a fost organizată într-o piaţă din apropierea clădirii pe a cărei faţadă apare acest graffiti, la câteva zile după ce o activistă a fost reţinută pentru câteva ore după ce a aruncat cu ouă în direcţia picturii murale.

În apropiere, mai mulţi reprezentanţi ai extremei drepte strigau sloganuri în sprijinul lui Mladic şi împotriva activiştilor, care le răspundeau cu strigăte de "fascişti!".

Potrivit imaginilor transmise în direct de postul N1, agenţi ai poliţiei sârbe au fost desfăşuraţi între cele două grupuri pentru a evita producerea de incidente. Manifestanţii împotriva picturii murale au cerut să se renunţe la glorificarea criminalilor de război şi la negarea crimelor acestora şi să se respecte victimele războaielor care s-au soldat cu destrămarea fostei Iugoslavii, în anii 1990.

"Vom învinge!", a strigat activista Aida Corovic, cea care a aruncat marţi cu ouă în pictura murală şi care a cerut ca această manifestaţie "să se transforme în noul val în Serbia".

Pictura murală reprezintă un portret al fostului general, în uniformă militară şi executând salutul militar, cu inscripţia: "General: Mulţumim mamei care te-a făcut", iar pe fundal poate fi observată stema clubului de fotbal Partizan Belgrad, potrivit EFE citată de Agerpres.

Fresca a fost pictată în iulie, şi - potrivit presei locale - locatarii clădirii au cerut în mai multe rânduri ştergerea desenului, însă fără succes până în prezent.

Miercuri, un politician social-democrat, al cărui partid a făcut parte din coaliţia guvernamentală, a aruncat conţinutul unei cutii de vopsea de culoare albă peste fresca lui Mladic, cu gândul de a o distruge, dar pictura a fost imediat curăţată de nişte ultraşi.

Mladic, comandant militar sârbo-bosniac în timpul războiului, a fost condamnat de justiţia internaţională la închisoare pe viaţă pentru genocidul de la Srebrenica, unde circa 8.000 de musulmani, bărbaţi şi băieţi, au fost ucişi, şi pentru alte crime comise în Bosnia-Herţegovina între 1992 şi 1995.