Trupul neînsuflețit al lui Vladimir Lenin va fi mai devreme sau mai târziu scos din mausoleul din Piața Roșie și îngropat, iar în societate „se va găsi un fel de consens” în această chestiune, a declarat sâmbătă șeful departamentului pentru relațiile externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, potrivit TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu am nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Lenin va fi scos din mausoleu, pentru că aceasta este într-adevăr o relicvă a trecutului, iar trupul său îmbălsămat se află chiar în centrul Capitalei. (...) Sper că se va găsi un consens și cadavrul va fi îngropat”, a spus mitropolitul.

Potrivit acestuia, Lenin are o mulțime de admiratori, de fiecare dată când începe o discuție despre înhumarea sa, din Partidul Comunist „apar tot felul de voci ca să apere acest cadavru”. „De aceea, când se va întâmpla asta, este greu de prezis acum”, a spus el.

Putin a comparat mumia lui Lenin cu moaștele sfinților

Discuția despre îngroparea trupului neînsuflețit al lui Lenin reapar periodic.

Unul dintre partizanii expunerii acestuia în mausoleul din Piața Roșie este chiar Vladimir Putin.

În 2018, acesta a comparat mumia lui Vladimir Lenin cu moaştele sfinţilor creştini. „Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?", s-a întrebat retoric şeful statului rus, care a declarat că partizanii înhumării mumiei lui Lenin îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane. "Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos (Grecia) şi veţi vedea că există relicve de sfinţi", a susţinut el.

La moartea lui Lenin, pe 21 ianuarie 1924, succesorul său, Stalin, a decis, fără acordul defunctului şi al rudelor acestuia, să-i îmbălsămeze trupul după o metodă unică şi să-l expună în public în mausoleul construit în Piaţa Roşie din Moscova.

Temperatura din interiorul mausoleului este menţinută la nivelul de 16,6 grade Celsius şi la un grad de umiditate de 70% pentru a permite conservarea corpului introdus într-un sarcofag de sticlă.

Lenin nu e singurul, și alți lideri politici au expuși după moarte

EVA PERON (1952) - A doua soţie a preşedintelui argentinian Juan Peron, o emblemă în ţara sa, a fost îmbălsămată după ce a murit, la 26 iulie 1952. Corpul său sa fost expus într-o capelă din Buenos Aires până când soţul său a fost răsturnat de la putere în 1955. Atunci a fost înhumată în secret în Italia, înainte de a fi reînhumată în 1976 în cavoul familiei la Buenos Aires.

STALIN (1953) - La moartea sa, la 5 martie 1953, liderul sovietic a fost îmbălsămat şi expus în mausoleul lui Lenin. Trupul său a fost totuşi retras în 1961 în cadrul unei campanii de destalinizare condusă de Hrusciov. Stalin a fost atunci înhumat într-un mic cimitir rezervat demnitarilor, chiar în spatele mausoleului.

HO SHI MIN (1969): Deşi a vrut ca cenuşa să-i fie împrăştiată în întreaga ţară, părintele Vietnamului modern a fost îmbălsămat la moartea sa la 2 septembrie 1969. Corpul său, păstrat la temperaturi scăzute, într-un sarcofag de sticlă, este expus din 1975 într-un mausoleu dedicat gloriei sale, la Hanoi.

MAO ZEDONG (1976) - Liderul chinez, decedat la 9 septembrie 1976, a fost îmbălsămat şi expus într-un sicriu de cristal, din 1977, într-un mausoleu dedicat Marelui Timonier, în piaţa Tiananmen din Beijing.

FERDINAND MARCOS (1989) - Dictatorul filipinez, răsturnat de la putere în 1986 şi exilat la Hawaii (Statele Unite) împreună cu soţia sa Imelda, a fost îmbălsămat la moartea sa la 28 septembrie 1989. Corpul său este expus într-un sicriu de sticlă pe terenul familiei în Hawaii.

KIM IR-SEN (1994) şi KIM JONG-IL (2011) - Fondatorul Coreii de Nord comuniste, Kim Ir-Sen, a fost îmbălsămat după moartea sa la 8 iulie 1994. Trupul său este expus în palatul memorial Kumsusan, fostul palat prezidenţial din Phenian, transformat în mausoleu. Cu trupul fiului său Kim Jong-Il, care i-a succedat în fruntea ţării, s-a întâmplat acelaşi lucru la moartea sa la 17 decembrie 2011.

NORODOM SIHANUK (2012) - Fostul rege al Combodgiei, decedat la 15 octombrie 2012, a fost îmbălsămat şi trupul său s-a odihnit - la fel ca tatăl său Norodom Suramarit în 1960 - în palatul din Phnom Penh până la funeraliile şi incinerarea celor doi foşti monarhi în februarie 2013.