Kamala Harris trebuia să fie succesoarea unui președinte de un mandat. Ea urma să preia torța de la un Joe Biden trecut de 80 de ani la sfârșitul mandatului și să ducă mai departe politicile administrației sale, devenind prima femeie care intră în Biroul Oval din ipostaza de cel mai puternic om din lume, scrie The Hill.

Kamala HarrisFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Însă la cum arată lucrurile acum, nu poți să nu te întrebi dacă Harris va fi aleasă măcar pentru un nou mandat de vicepreședinte în 2024, indiferent cine va fi candidatul care va câștiga nominalizarea Partidului Democrat.

Un sondaj de opinie realizat în tandem de publicația USA Today și Universitatea Suffolk a descoperit că doar 28% din alegători - mai puțin de 3 din 10 - au o părere favorabilă despre modul în care Harris își face treaba.

Pentru context, popularitatea ei este cu 10% sub cea a lui Joe Biden, aflat la rândul său la un nivel istoric de lipsă de favorabilitate pentru un președinte american aflat la început de mandat.

Mai mult context: Harris avea o rată a favorabilității de 46% la începutul mandatului, potrivit unui sondaj realizat tot de USA Today/Suffolk.

Problemele lui Harris se încadrează în principal în două categorii:

Kamala Harris e practic invizibilă

Au trecut 153 de zile de la ultimul interviu acordat de aceasta unei organizații mass-media importante, ea vorbind la momentul respectiv cu jurnalistul Lester Holt de la NBC.

A fost începutul prăbușirii încrederii administrației sale în capacitățile ei de a răspunde chiar și unor întrebări elementare.

„Aveți planuri de a vizita granița?”, a întrebat Holt cu privire la situația dramatică legată de migrație din sudul SUA. „Știi, la un moment dat vom merge la graniță”, a răspuns Harris înainte de a se repeta bizar, de parcă a suferit un scurtcircuit, scrie The Hill.

„Am fost la graniță. Așadar toată această chestie cu granița - am fost la graniță. Am fost la graniță”, a spus aceasta, înainte de a fi corectată rapid de Holt.

„Nu ați fost la graniță”, i-a atras atenția jurnalistul. „Și n-am fost nici în Europa”, a răspuns Harris înainte de a izbucni în râs. „Și, la o adică, nu înțeleg ceea ce vrei să subliniezi”, a continuat aceasta.

De atunci singurul interviu pe care l-a acordat vicepreședintele american a fost pentru emisiunea „The View” de la ABC. Proprii ei consilieri nu i-ar fi putut oferi o platformă mai prietenoasă.

Deocamdată Harris nu a susținut nicio conferință de presă de una singură. Nu o vezi, nu o auzi.

Mai mult, judecată doar prin prisma sarcinii principale care i-a fost acordată de președintele Joe Biden, gestionarea situației de la graniță, doar 23% din americani, mai puțin de un sfert, consideră că administrația democrată face o treabă bună.

Harris n-a fost niciodată prea populară

Harris a fost descrisă în 2020 drept o candidată la alegerile prezidențiale. Însă acest lucru nu este tocmai exact doarece ea nu a ajuns niciodată să fie un candidat real.

Ea nu a ajuns nici măcar la alegerile primare din Iowa sau New Hampshire. În decembrie 2019 ea era cotată mai slab în sondaje și decât milionarul Andrew Yang, inclusiv în statul ei natal California, situație care a făcut-o să iasă din cursă și să îi acuze pe alegătorii democrați de misoginie și rasism.

Harris a declarat pentru Axios la momentul respectiv că „am început de asemenea să fiu mai sinceră despre ceea ce descriu și despre ceea ce cred că este elefantul din cameră cu privire la campania mea”.

Axios: „Care este acesta?”

Harris: „Capacitatea de a fi ales”.

Axios: „Ce vreți să spuneți?”

Harris: „Capacitatea de a fi ales. Știți, în mod esențial, este America pregătită pentru o femeie și o femeie de culoare să fie președinte al Statelor Unite?”

Doar că afro-americanul Barack Obama a fost ales de două ori președinte al Statelor Unite iar Hillary Clinton a obținut cu 3 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016, pierzând doar în Colegiul Electoral.

Kamala Harris trebuia să reprezinte noua generație de politicieni democrați. Ea era Planul B pentru un președinte tot mai în vârstă. Însă cu un procent de popularitate de doar 28%, este greu de văzut cum actualul vicepreședinte ar putea face următorul pas înspre Biroul Oval, scrie The Hill.

Citește și: