Programul de spionaj al companiei israeliene NSO Pegasus a fost folosit de autoritățile israeliene pentru a depista telefoanele a șase activiști palestinieni, dintre care unul are și naționalitate franceză, au declarat luni organizațiile pentru drepturile omului, relatează AFP.

SpywareFoto: Tero Vesalainen, Dreamstime.com

Pe 22 octombrie, Ministerul Apărării din Israel a anunțat că a plasat șase ONG-uri palestiniene, printre care al-Haq, Addameer și Bisan, pe lista sa neagră a ”grupărilor teroriste” din cauza presupuselor legături cu organizația Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), considerată „ teroristă” de către statul evreu, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Suspectând că telefonul unuia dintre angajații săi a fost ținta unui posibil hacking, organizația pentru drepturile omului al-Haq a mandatat grupul european Frontline Defenders să investigheze telefoanele a 75 de membri ai acestor șase ONG-uri pentru a vedea dacă acestea au fost infectate cu software-ul Pegasus.

Luni, Frontline Defenders a concluzionat, după o contra-verificare din partea Citizen Lab al Universității din Toronto și celula digitală a Amnesty International, că șase telefoane mobile au fost infectate de Pegasus.

Printre acestea șase se numără telefonul al lui Salah Hamouri, un avocat franco-palestinian al ONG-ului Addameer, căruia Israel i-a retras recent statutul de rezident permanent în Ierusalim, deschizând calea deportării sale, și cel al americano-palestinianului Ubai al-Aboudi, director al companiei Bisan.

Într-o declarație separată, Amnesty a confirmat informațiile de la Frontline Defenders, afirmând că smartphone-urile au fost piratate „înainte” ca aceste șase ONG-uri să fie etichetate „teroriste” de către guvernul israelian.

Guvernul SUA a plasat săptămâna trecută grupul israelian NSO pe lista sa neagră a companiilor care amenință securitatea națională din cauza software-ului său Pegasus care poate prelua mesaje, fotografii, contacte și poate activa de la distanță microfoanele unui smartphone.