Gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat vineri prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţul, relatează AFP.

GazpromFoto: Gazprom

"Părţile au ajuns la un acord cu privire la preț, auditul datoriei moldovene la gaze şi asupra unui dialog ulterior pentru rambursări", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei Republicii Moldova, Daniel Vodă, în timp ce Gazprom a confirmat anunţul într-un comunicat separat.

Într-un comunicat separat, Gazprom a confirmat anunțul, precizând că contractul va fi prelungit de la 1 noiembrie în baza „condițiilor reciproc avantajoase”.

Moldova, o țară de 2,6 milioane de locuitori situată între România și Ucraina, se aprovizionează în mod tradițional cu gaze din Rusia prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria și Ucraina.

Dar au apărut complicații după creșterea prețurilor a Gazprom din octombrie, când contractul a fost prelungit cu o lună, o decizie pe care guvernul moldovean a considerat-o „nejustificată și nerealistă” pentru această țară care este una dintre cele mai sărace din Europa.

Ca răspuns, Chișinăul a instituit săptămâna trecută o stare de urgență care i-a permis să cumpere gaze din Polonia, o premieră de la independența sa în 1991.