Armin Laschet şi-a asumat sâmbătă 'responsabilitatea' eşecului taberei sale conservatoare la alegerile federale din Germania de la sfârşitul lunii septembrie, admiţând că partidul său trebuie să se pregătească să intre în opoziţie, după 16 ani în care s-a aflat la putere, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Armin LaschetFoto: Marcel Kusch / AFP / Profimedia Images

'Responsabilitatea acestui rezultat îmi revine în calitate de lider şi de candidat la funcţia de cancelar. Sunt responsabil de campania electorală' şi de eşecul acesteia, a declarat Armin Laschet la congresul tinerilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ce are loc la Münster în acest weekend.

'Am obţinut un rezultat amar' şi 'nimic nu poate fi trecut sub tăcere', a mai spus creştin-democratul.

La scrutinul din septembrie, conservatorii au obţinut, cu 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie, plasându-se pe locul al doilea, după social-democraţi.

Aceştia au pus, de altfel, bazele unui viitor guvern de coaliţie tripartită cu Verzii şi cu liberalii din FDP, cele trei partide anunţând vineri un acord preliminar în acest sens.

Vor urma discuţii aprofundate pentru un program de guvernare, la finalul cărora, dacă va rezulta un acord, cancelar va deveni social-democratul Olaf Scholz.

Armin Laschet a fost de părere că de acum conservatorii trebuie să se pregătească să intre în opoziţie în Bundestag, o situaţie în care în care nu s-au mai aflat din 2005.

'Acum, totul indică faptul că o coaliţie semafor tricoloră (corespunzătoare culorilor celor trei formaţiuni, n.red.) va vedea lumina zilei', a recunoscut el.

De altfel, Armin Laschet a calificat acordul preliminar, ce respinge o creştere a impozitelor şi accelerează decarbonizarea, ca 'bun'. 'Am fi putut să împărtăşim unele din aceste propuneri', a spus el.

Laschet a mai afirmat că va părăsi în curând funcţia de prim-ministru al celui mai populat land, Renania de Nord - Westfalia, şi a chemat la o înnoire a partidului, mai ales prin întinerire şi o creştere a ponderii femeilor.

Armin Laschet a pledat şi pentru mai multă unitate în interiorul CDU, în pericol de implozie. Vineri, unul din opozanţii săi, ultraliberalul Friedrich Merz, potenţial candidat la preşedinţia partidului, apreciase că CDU se află 'în pragul prăbuşirii'.