Vulcanul de pe insula spaniolă La Palma a început să erupă duminică, după ce aproximativ 40 de oameni cu probleme de mobilitate și mai multe animale domestice au fost evacuate către zone mai sigure, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE ”Se așteptau să erupă, pentru că au fost multe cutremure. Deocamdată e o erupție lentă, sunt cinci găuri, dar sunt îngrijorați pentru că nu știu dacă situația se va înrăutăți și erupția va deveni mai puternică”, transmite o persoană din La Palma pe Facebook.

UPDATE Vulcanul a început să erupă, potrivit unui martor Reuters.

În parcul naţional Cumbre Vieja, din sudul insulei, s-a înregistrat o serie de cutremure cu magnitudinea de până la 3.8.

Persoanele vulnerabile şi animalele au fost evacuate din Las Manchas, Fuencaliente, La Bombilla, El Remo şi Puerto Naos, au anunţat autorităţile locale. Insulele Canare rămân însă sub alertă galbenă, care este a doua din sistemul celor patru tipuri de alertă, în ordinea de la cea mai slabă la cea mai severă.

La evacuare ajută şi soldaţi.

Autorităţile nu au hotărât evacuarea generală a celor aproximativ 35.000 de oameni care locuiesc în apropierea vulcanului.

“Cutremurele sunt din ce în ce mai puternice şi magma îşi face drum către suprafaţă. Sunt şanse mai mari de erupţie, ceea ce înseamnă că autorităţile au decis să evacueze unele persoane”, a declarat un purtător de cuvânt al Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare.

Vineri, autorităţile le-au recomandat oamenilor din zonele din apropierea vulcanului să pregătească un rucsac cu resursele necesare şi un telefon mobil pentru situaţia în care va fi ordonată evacuarea.