Oficialii americani din domeniul sănătății avertizează cu privire la potențialele pericole ale „delta-8 THC”, un compus derivat din marijuana, după ce au văzut o creștere a spitalizărilor legate de substanță., potrivit Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marți (14 septembrie), atât Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cât și Food and Drug Administration (FDA) au alertat consumatorii despre o creștere recentă a disponibilității produselor care conțin delta-8 THC, precum și rapoarte despre efecte adverse ale produselor.

Delta-8 tetrahidrocanabinol (THC) este unul dintre cei peste 100 de compuși cunoscuți sub numele de „canabinoizi” care se găsesc în planta de canabis. Este similar cu delta-9 THC, compusul psihoactiv care este în primul rând responsabil pentru experiența oamenilor cu marijuana.

Delta-8 THC este estimat a fi de aproximativ 50% până la 75% la fel de psihoactiv ca delta-9 THC, dar este produs în mod natural doar la niveluri foarte scăzute în planta de canabis, potrivit CDC.

Din acest motiv, unii producători folosesc substanțe chimice pentru a transforma alți canabinoizi non-psihoactivi, cum ar fi canabiolul (CBD), în delta-8 THC. Acest proces poate crea subproduse sau contaminanți care sunt dăunători sănătății oamenilor, potrivit FDA.

În plus, produsele care conțin delta-8 THC sunt uneori etichetate simplu drept „cânepă”, un termen care se referă la părțile non-psihoactive ale plantei de canabis și la derivații acestora. O astfel de etichetare poate induce în eroare consumatorii cu gândul că iau un produs fără efecte psihoactive, spune FDA.

Mai mult, unele produse care conțin delta-8 THC pot fi etichetate doar cu concentrația delta-9, mai degrabă decât conținutul total de THC, care ar subestima doza de THC din produs.

Recent, Asociația Americană a Centrelor de Control al otrăvurilor (AAPCC) a început să monitorizeze afectele adverse legate de delta-8 THC și a constatat că de la 1 ianuarie până la 31 iulie 2021, au existat 660 de rapoarte de expunere la delta-8 THC, din care aproape 20% au necesitat spitalizare, potrivit CDC.

Aproape 40% din aceste cazuri au implicat copii cu vârsta sub 18 ani.

FDA observă că producătorii de produse THC delta-8 ambalează și etichetează produsele în moduri care atrag copiii, inclusiv vânzarea produselor sub formă de gumă de mestecat, bomboane de ciocolată, biscuiți sau bomboane.