Fiul unui legendar războinic al războiului afgan, care visează să devină într-o zi profesor de fizică, a promis să ducă un război sângeros împotriva stăpânirii nedrepte a talibanilor, scrie theage.com.au. Ahmad Massoud, care își are casa în ultima provincie afgană care nu este controlată de talibani, are la dispoziție patru elicoptere, câteva sute de soldați și o mână de foști oficiali din ultimul guvern democratic. Ahmad promite să fie la înălțimea tatălui său - Leul din Panjshir.

Munti AfganistanFoto: Profimedia Images

Tânărul în vârstă de 32 de ani, educat în UK, a acordat primul său interviu de când talibanii au cucerit Afganistanul, vorbind din Valea Panjshir - o fâșie îngustă de pământ, aflată la 160 de kilometri nord de Kabul și care duce în lanțul muntos Hindu Kush.

„Vreau să le transmit că de îndată ce izbucnește războiul în Valea Panjshir, nu va mai exista cale de întoarcere”, a spus el, adăugând că „va fi un război foarte sângeros și greu, pentru că oamenii din Panjshir vor lupta până la ultima suflare.”

În anii 1980, tatăl său, Ahmed Shah Massoud a comandat gherilele mujahedine împotriva invadatorilor sovietici din aceeași vale, o fortăreață naturală de nepătruns, cu chei înguste flancate de vârfuri înzăpezite.

Leul din Panjshir, așa cum era cunoscut, era un lider carismatic tadjic care a unit o coaliție de miliții etnice și care a rezistat talibanilor.

Apropiat al mass-media occidentală - dar și al MI6, care i-a oferit armele - Ahmed Shah și-a câștigat reputația de lider moderat. El a fost ucis cu două zile înainte de 11 septembrie, la 48 de ani, de o bombă ascunsă de agenții al-Qaeda care se dădeau drept reporteri, într-o cameră video.

Massoud a avertizat despre ceea ce a numit el ”deficiențele” planului de pace negociat de Zalmay Khalilzad, trimisul special al SUA, și despre pericolele unei retrageri pripite a trupelor străine.

„Le-am spus că guvernul afgan nu va rezista nici măcar câteva săptămâni, darămite luni, după retragere”, a spus Massoud. „Din păcate, chiar și eu m-am înșelat, guvernul nu a rezistat nici câteva zile”.

El spune că speră să facă ceea ce puterea militară a SUA nu ar reuși: să mențină talibanii în interiorul unui acord de pace negociat.

Massoud se îndoiește de asigurările date de talibani cum că nu vor exista represalii. „Ne spun lucruri frumoase, dar acțiunile lor ne arată cu totul altceva”, a spus el.

În așteptarea luptei, Massoud a adunat în jurul său nucleul unei rezistențe, inclusiv pe Amrullah Saleh, vicepreședintele demis, alături de sute de soldați și piloți, zeci de vehicule blindate și mormane de echipamente.

Între timp, alături de Panjshir, milițienii anti-talibani au recuperat vineri părți din provincia Baghlan, potrivit fostului ministru al apărării din Afganistan, generalul Bismillah Khan Mohammadi. „Rezistența este încă vie”, a spus Mohammadi.

Dar poate Panjshirul să formeze un centru al rezistenței în fața talibanilor? Zona este mai mică decât cea controlată de tatăl său în 1996, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului și mai mult, în timp ce tatăl său își putea aproviziona trupele, Massoud este înconjurat de trupele talibane.

Pentru ca lupta lui să aibă șanse de succes, avem nevoie de ajutor internațional, a adăugat el. "Avem nevoie de mai multe arme, mai multe muniții și mai multe provizii", a spus el.

Comunitatea internațională nu poate ignora Afganistanul acum că acesta a revenit talibanilor, a spus el. ”Lumea trebuie să pună presiune asupra talibanilor și să le spună: nu veți avea legitimitate până nu veți forma un guvern de uniune”. Până atunci niciun guvern taliban nu este legitim, a conchis Massoud.