Autoritățile iraniene i-au criticat aspru pe ambasadorii Rusiei și Marii Britanii joi, după publicarea unei fotografii controversate, făcută la Teheran, care amintea de ocupația anglo-sovietică a Iranului în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lansată miercuri pe Twitter de Ambasada Rusiei, fotografia îl arată pe ambasadorul Levan Dzhagaryan pozând cu omologul său britanic Simon Shercliff pe treptele Ambasadei Rusiei din capitala Iranului.

Instantaneul amintește de o imagine făcută în timpul conferinței de la Teheran din 1943 la care au participat prim-ministrul britanic de atunci Winston Churchill și omologul său sovietic Iosif Stalin.

Aliați împotriva naziștilor în al Doilea Război Mondial, Churchill și Stalin au purtat discuții strategice cu președintele american Franklin Roosevelt la doi ani după invazia anglo-sovietică din Iran.

Publicația fotografiei de miercuri a stârnit mânia politicienilor iranieni de orice fel, inclusiv a ministrului de externe, Mohammad Javad Zarif.

„Am văzut azi o fotografie extrem de nepotrivită”, a scris el pe Twitter. „Poporul iranian a demonstrat (...) că soarta lui nu poate fi NICIODATĂ supusă deciziilor ambasadelor sau forțelor străine”.

Hossein Amir-Abdollahian, nominalizat recent pentru a-l înlocui pe Zarif, a acuzat pe Twitter diplomații ruși și britanici de „umilirea opiniei publice în Republica Islamică”.

Joi, ministerul iranian de externe a susținut că l-a „invitat” pe MM. Dzhagaryan și Shercliff la minister pentru „clarificări” asupra fotografiei.

Potrivit ministerului, ambasadorul rus și-ar fi exprimat „regretul” cu privire la neînțelegerea cauzată de imaginea controversată.

Între timp, ambasada Rusiei a susținut pe Twitter că fotografia nu intenționează să ofenseze Teheranul.

"Luând în considerare reacțiile ambigue la fotografia noastră, vrem să menționăm că nu are un context anti-iranian", a scris ambasada.

Ea a spus că fotografia era menită „să aducă un omagiu eforturilor comune ale aliaților împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Iranul este prietenul și vecinul nostru și vom continua să ne consolidăm relațiile pe baza respectului reciproc”, a scris ambasada.

În 1941, Marea Britanie și Uniunea Sovietică au ocupat Iranul pentru a asigura câmpurile petroliere și pentru a-și folosi liniile ferate în războiul lor împotriva forțelor pro-naziste din Europa.

Teheranul își anunțase la acea vreme neutralitatea în acest conflict.

În timpul acestei ocupații, iranienii au suferit de lipsă de alimente, combustibil și alte elemente esențiale, precum și inflație.