Comisia Europeană și Budapesta au convenit să prelungească până la sfârșitul lunii septembrie termenul pentru examinarea de către Bruxelles a planului de redresare maghiar, împiedicat de dezacorduri privind statul de drept, a anunțat joi un purtător de cuvânt al executivului european, citat de AFP.

Parlamentul de la BudapestaFoto: Oanh / ImageSource / Profimedia Images

Comisia și Ungaria lucrează "în mod constructiv în vederea încheierii evaluării până la sfârșitul lunii septembrie", a spus purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă. „Comisia a solicitat prelungirea termenului, iar Ungaria nu s-a opus și a reacționat în mod constructiv”, a adăugat ea.

Prezentat la Bruxelles pe 12 mai, planul de investiții și reforme din Ungaria, care permite Budapestei să solicite 7,2 miliarde de euro subvenții europene, ar fi trebuit să facă obiectul unei decizii a Comisiei din 12 iulie, la sfârșitul celor două luni de examinare prevăzute pentru prin procedura.

Dar termenul a trecut. Executivul european a refuzat să dea undă verde și consideră că „încă mai trebuie clarificate multe puncte”, pe fondul unor tensiuni puternice cu Budapesta după adoptarea unei legi maghiare acuzate de încălcarea drepturilor persoanelor LGBT +.

Premierul ungar Viktor Orban prezintă această lege ca un instrument pentru protecția copiilor și refuză să o retragă în ciuda criticilor. El a convocat un referendum pe această temă.

UE spune că refuzul său de a aproba pachetul de stimulare nu are legătură cu legea, contrar celor susținute de oficialii maghiari. Justifică amânarea în această etapă printr-o lipsă de transparență cu privire la atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupției și lipsa de independență a sistemului judiciar. Plângeri de lungă durată pe care le consideră insuficiente reformele maghiare.

Pe lângă Ungaria, Polonia așteaptă și ea revizuirea planului său de către Bruxelles. Termenul limită pentru un răspuns este duminică 1 august, dar vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis a spus că s-ar putea ca „Comisia să mai aibă nevoie de mai mult timp pentru a finaliza (evaluarea) ei”.

Potrivit unei surse europene, Ungaria și Polonia nu fac progrese în ceea ce privește punctele sensibile și o criză se profilează la începutul anului școlar.

După un semnal verde din partea Comisiei, planurile naționale de redresare destinate să facă față crizei provocate de pandemia Covid-19 trebuie să fie aprobate de statele membre. În total, șaisprezece țări din UE au primit aprobarea definitivă a planului lor.

Mii de unguri au mărșăluit sâmbătă la Budapesta la Pride March, în timp ce premierul Viktor Orban a anunțat organizarea viitoare a unui referendum privind o lege care interzice promovarea homosexualității minorilor, denunțată de Uniunea Europeană.

"Multe persoane sunt îngrozite de noua lege și de propaganda anti-gay. Vor să-și arate sprijinul pentru comunitatea LGBT", a declarat pentru AFP Johanna Majercsik, purtătorul de cuvânt al organizatorilor din Pride March din Budapesta.