Mii de turiști au fost evacuați din hoteluri aflate pe malul turcesc al Mării Egee, în condițiile în care această țară se luptă cu peste 50 de incendii ce au intensificat canicula până la un nivel de patru ori mai mare decât recordul de până acum, scrie Guardian.

Incendii TurciaFoto: Alina Kvasha / TASS / Profimedia

Incendiile de vegetație sunt un lucru obișnuit în Turcia pe timpul verii, dar flăcările din ultimele două zile au ajuns la un nivel nemaivăzut.

Analiza datelor din satelit, făcută de Serviciul de Monitorizare Atmosferică Copernicus al UE arată că nivelul cu care incendiile intensifică actuala caniculă a ajuns la 20 de gigawați, de patru ori mai mult decât precedentul maxim zilnic.

Cel puțin patru oameni au fost uciși de flăcările care au făcut ravagii în regiunile turistice Antalya și Muğla, forțând evacuarea a mii de turiști din hoteluri cu ajutorul unei flotile de bărci.

În aceste zone, dar și în alte locuri din țară afectate de incendii vegetația este uscată ca iasca.

Recordul de temperatură din Turcia, vechi de 60 de ani, a fost depășit săptămâna trecută, când în Cizre, un oraș din sud-est, s-a înregistrat o temperatură de 49,1 grade Celsius.

Presa locală a publicat imagini cu stațiuni de la Marea Egee înconjurate de dealuri în flăcări și cu terenuri agricole și forestiere reduse la stadiul de cenușă.

În provincia Muğla, 80 de hectare au ars, în ciuda eforturilor pompierilor, care au intervenit și de la sol și din aer. Incendiile au izolat două hoteluri, peste 4.000 de turiști fiind evacuați cu nave de pescuit și ale gărzii de coastă.

Locuitorii din zonele afectate spun că nu au mai văzut niciodată așa ceva.

Un fermier, Ibrahim Aydın, a afirmat că și-a pierdut toate animalele și era să moară și el. ”Tot ce aveam a ars. Am pierdut oile și restul animalelor. Nu este normal. A fost ca-n iad”, a declarat Aydin pentru Daily Sabah.