Rusia își va restabili legăturile aeriene cu Franța începând cu 24 iulie după ce le-a suspendat mai mult de un an pentru a stopa pandemia Covid-19, au anunțat miercuri autoritățile, citate de AFP.

Aeroportul Vnukovo, Rusia, august 2020Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia Images

Într-o declarație, centrul de gestionare a focarelor din Rusia a declarat că zborurile regulate Moscova / Paris și Moscova / Nisa vor fi operate de patru ori pe săptămână. Zborurile Saint Petersburg / Paris și Saint Petersburg / Nice vor avea loc, de asemenea, de două ori pe săptămână.

De asemenea, țara își va restabili legăturile aeriene cu Republica Cehă, cu un zbor Moscova / Praga de patru ori pe săptămână, potrivit aceleiași surse. Această măsură ar putea deschide calea pentru o deplasare mai ușoară a expatriaților francezi pe teritoriul rus, forțat până acum să obțină o autorizație specială de la Moscova pentru a se întoarce din Franța în Rusia, cu excepția anumitor categorii de lucrători și a cazurilor individuale.

La sfârșitul lunii iunie, Moscova și-a restabilit legăturile aeriene cu zece țări, inclusiv Statele Unite și Italia, apoi a autorizat două zile mai târziu cetățenii acestor state să intre pe teritoriul Rusiei, doar pe calea aerului și din țara lor de origine, fără scutire specială, cu excepția unei vize valabile. Rusia făcuse același lucru cu cetățenii germani la sfârșitul lunii martie. În primăvara anului 2020, Moscova și-a închis granițele străinilor pentru a contracara virusul.

Aceste restricții au fost parțial ridicate, în ceea ce privește legăturile aeriene, pentru anumite situații și cetățeni ai mai multor state. Autoritățile ruse cer în continuare să se prezinte un test PCR cu rezultate negative la intrarea în țară, efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de intrarea în Rusia.

Începând cu jumătatea lunii iunie, țara a fost puternic lovită de un al treilea val de Covid-19 dominat de varianta Delta și de un eșec al campaniei de vaccinare în fața neîncrederii populației.