Cântăreţul reconvertit Slavi Trifonov, al cărui partid antisistem a realizat un succes la legislativele de duminică din Bulgaria, a revendicat luni dreptul de a forma un guvern, refuzând să se asocieze cu celelalte forţe protestatare, potrivit Rador care citează La Libre.

Slavi TrifonovFoto: Wikipedia

"E vremea să trecem la altceva", a declarat acest animator de televiziune de 54 de ani, într-un interviu difuzat pe propriul canal, în costum şi cu cravată pe un fond întunecat.

"Există un astfel de popor" (ITN), fondat în 2020, "nu va forma o coaliţie cu un alt partid, ci îşi va asuma răspunderea să constituie propriul cabinet", a declarat el, repetându-şi voinţa de a o rupe cu practicile trecutului "amorale şi nedemne".

Potrivit proiecțiilor, el ar obţine 64 de mandate din cele 240 din Parlament, adică departe de majoritate.

El însuşi, care suferă de probleme de sănătate, nu va candida la mandatul de prim-ministru.

El a ales pentru acest post un politolog şi un politician experimentat, de mai multe ori ministru, Nikolai Vasilev. El va fi sprijinit de mulţi tineri şi de multe femei, care au făcut cu toţii studii în străinătate.

Pentru prima dată, o reprezentantă a comunităţii roma ar urma să intre în guvern. Această minoritate de 9% din populaţia bulgară suferă în continuare o puternică discriminare.

Dl Trifonov trebuie totuşi să aştepte rezultatele definitive: dacă partidul lui ajunge în frunte, preşedintele Rumen Radev îi va încredinţa sarcina să anunţe un guvern care va urma echipei interimare numite după scrutinul din aprilie.

"Slavi", cum îl numesc bulgarii, a mulţumit alegătorilor săi pentru "sprijinul lor fantastic".

Potrivit datelor parţiale ale acestui scrutin marcat de o mare rată de absenteism, ITN se află umăr la umăr cu partidul conservator Gerb al fostului prim-ministru Boiko Borisov, care a guvernat vreme de aproape un deceniu.

Gerb a obţinut 23,66% din voturi şi ITN 23,91%, dar votul bulgarilor din străinătate, favorabil partidului dlui Trifonov, ar urma să facă diferenţa şi să-i permită să treacă în frunte, a estimat analistul Dobromir Jivkov, de la institutul Market Links pe canalul bTV.

Socialiştii nu sunt decât pe locul al treilea, cu 13,63%, urmaţi îndeaproape de un alt partid protestatar, Bulgaria democratică (dreapta), care a declanşat vara trecută o mişcare de protest de masă contra dlui Borisov, acuzat că hrăneşte corupţia. (Rador)