O lovitură dură pentru organizaţia Cosa Nostra din Palermo, unde a fost emis un ordin de custodie preventivă împotriva a 85 de persoane acuzate de asociere mafiotă, concurență externă în asociere mafiotă, asociere care vizează traficul de droguri, infracțiuni cu arme, extorcare și corupție, relatează Il Messaggero, potrivit Rador.

CarabinieriFoto: pixabay.com

Ancheta s-a născut ca urmare a investigațiilor conduse de carabinierii de la Compagnia di Partinico în noiembrie 2017 asupra lui Ottavio Lo Cricchio, antreprenor în sectorul vitivinicol, și asupra lui Michele Vitale, exponent al familiei mafiei Vitale, lideri istorici ai clanului mafiot Partinico. Printre personajele proeminente vizate de ordin se numără şi Nicola Lombardo, ginerele boss-ului clanului Partinico, Leonardo Vitale, deja condamnat definitiv pentru asociere mafiotă.

Un alt personaj implicat în operaţiunea condusă de DIA, Direcția Investigativă Antimafia și de Carabinieri, este Michele Vitale, fiul boss-ului mafiot Vito, cunoscut sub numele de Fardazza, și nepotul lui Leonardo Vitale. Clanul său era capabil să cultive și să producă cantități uriașe de marijuana în zona Partinico și să gestioneze un trafic vast de droguri, achiziționând cocaină de la „ndrina dei Pesce din Rosarno (RC) și de la un cunoscut traficant de droguri roman care a fost capturat ulterior în Spania, unde era fugar. În conversațiile cu traficanţii romani, mafioţii au folosit un limbaj codat legat de achizițiile de vin pentru a nu fi descoperiţi. În timpul investigațiilor - care au pornit de la încercarea lui Vitale de a constrânge un antreprenor să închirieze localuri operatorilor economici din Alcamo cu care făcea afaceri - DIA a efectuat mai multe confiscări de cantități mari de droguri. În special, la 10 octombrie 2018, în mediul rural din Partinico, a fost descoperit un sit de depozitare în care se usca o cantitate mare de marijuana și imediat după aceea, în cartierul Milioti, o vastă plantație de aproximativ 3.300 de plante de canabis indica.

Sora boss-ului

Vestea colaborării sale cu justiţia a zguduit organizaţia Cosa Nostra. Astăzi, Giusy Vitale, sora boşilor clanului mafiot Partinico Leonardo și Vito, se întoarce la închisoare ca parte a anchetei care a condus la efectuarea a 85 de arestări preventive. După ce a ajuns şeful clanului, ca urmare a arestării fraților Leonardo și Vito, Giusy a devenit colaborator al justiției, procurorii suspectând-o că s-ar afla în centrul unui mare trafic de droguri. Odată cu ea au mai fost arestaţi şi sora sa, Antonina și nepotul, Michele Casarrubia.

În noiembrie 2018, Casarrubia mergea la Roma pentru a negocia cumpărarea unei cantități mari de cocaină împreună cu Consiglio Di Guglielmi, cunoscut sub numele de Claudio Casamonica, un personaj important al clanului roman cu același nume, care a murit ulterior de Covid. La întâlnire, care a fost înregistrată în întregime de anchetatori, a participat, printre alții şi colaboratoarea de-atunci a justiției, astăzi, acuzată că a cumpărat cocaină de la furnizorii calabrezi din Milano și Bergamo.

Conversațiile înregistrate între Vitale și nepotul ei au evidențiat rolul acesteia în traficul de droguri. „Este absolut clar că femeia nu s-au disociat niciodată de mediul criminal în general și de Cosa Nostra în special”, scrie judecătorul de instrucție. Printre episoadele care arată că aceasta nu ar fi rupt niciodată legătura cu clanul se numără şi o conversație pe care a avut-o cu nepotul său, la Roma, în decembrie 2018. Casarrubia, informându-şi mătușa despre dinamica criminală a clanului Partinico, îi spune că, în urma unui furt de marijuana comis de vărul său Michele Vitale, acesta fusese chemat de liderii clanului pentru a da socoteală despre gestul său. Femeia, deloc surprinsă, răspunde că inițiativa este absolut normală, deoarece respectă regulile Cosa Nostra.

„Cârtița”

Se pare că mulţi ani de zile, șeful din Palermo, Francesco Nania, ar fi putut să comunice cu exteriorul, în ciuda faptului că era arestat, cu ajutorul proprietarului unei agenții imobiliare, Giuseppe Tola, care i-ar fi pus la dispoziție un agent al poliției penitenciare din Palermo, de serviciu în închisoarea Pagliarelli. Detaliile au rezultat din ancheta care a dus luni la emiterea a 85 de decizii de arestare preventivă. Agentul, care a fost acuzat de corupție agravată, l-a ajutat pe boss, făcând posibile schimburi de scrisori din închisoare și a dezvăluit suspecților informații privind sistemul de organizare al închisorii, pentru a împiedica activitățile de anchetare și interceptare. Drept recompensă, se pare că ar fi primit alimente (brânză de vaci, portocale, carne de capră), haine (hanorace, salopete), spălătorie auto lunară gratis și posibilitatea de a cumpăra combustibil la un preț mai mic decât cel de pe piață.