Zeci de jurnaliști au manifestat marți la Istanbul și Ankara pentru a denunța violența poliției împotriva reporterilor după arestarea brutală a unui fotograf AFP săptămâna trecută.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotoreporterul premiat cu mai multe premii Bülent Kiliç a fost arestat violent sâmbătă în timp ce acoperea marșul mândriei de la Istanbul. În timpul arestării sale, poliția a apăsat cu genunchiul pe spate și pe gât, împiedicându-i respirația.

Kiliç a fost dus la secția de poliție și eliberat după câteva ore. A depus o plângere pentru „arestare cu violență”.

Pentru a denunța maltratările suferite de Kiliç, în jur de 80 de persoane, în majoritate jurnaliști, s-au adunat marți în fața guvernului din Istanbul, scandând „presa nu poate fi înfundată” și „o presă liberă și o țară liberă”.

Aproximativ 20 de persoane s-au adunat, de asemenea, la Ankara, susținând fotografii care îl arătau pe Bülent Kiliç fixat la pământ și semnele pe care scrie „Nu pot respira”.

Semn al îngrijorării ridicate de această turnură a evenimentelor, ambasadorul Uniunii Europene la Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, a subliniat marți că „violența comisă împotriva jurnaliștilor” este „inacceptabilă”.

Reprezentantul în Turcia al ONG Reporteri Fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, a cerut guvernului să „dea instrucțiuni clare forțelor de securitate pentru a pune capăt acestor practici inacceptabile și nedrepte înainte de a fi prea târziu”.

"Colegii noștri sunt victime ale violenței în timp ce își fac doar treaba", a deplâns Esra Kocak Mayda, președintele filialei din Ankara a Asociației Jurnaliștilor Turci, la mitingul din capitală.

Într-o scrisoare adresată autorităților turcești, CEO-ul AFP, Fabrice Fries, a „protestat puternic” împotriva arestării lui Kiliç și a solicitat „investigarea fără întârziere a acestui incident și luarea măsurilor necesare".

ONG-urile denunță în mod regulat încălcările libertății presei în Turcia, în special de la o tentativă de lovitură de stat din 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnaliști și de închiderea mai multor instituții de presă considerate ostile.

Turcia ocupă locul 153 din 180 în indicele anual al libertății presei întocmit de RSF.