Originea operelor de artă jefuite de naziști returnate în Olanda va fi din nou căutată sistematic, iar piesele a căror origine rămâne necunoscută vor fi returnate comunității evreiești, a declarat vineri guvernul olandez, potrivit AFP.

Complexul sinagogii portugheze, Amsterdam, Tarile de josFoto: www.europanostra.org

Aproximativ 3.040 de piese din colecția de obiecte culturale returnate Țărilor de Jos după război vor fi revizuite, în timp ce nu a fost efectuată nicio cercetare sistematică a originii acestor lucrări din 2007, un punct care a fost puternic criticat.

"Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a restitui persoanelor potrivite bunurile culturale care au fost pierdute sau obținute în mod ilegal în timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat ministrul Culturii Inge Van Engelshoven într-un comunicat.

„Vom realiza acest lucru printr-o cercetare sistematică și o comunicare mai bună”, a adăugat ea.

Această căutare sistematică, care va începe în 2022, va determina dacă există informații noi despre originea sau deținătorii originali ai lucrărilor.

Dacă această cercetare nu conduce la o mai mare claritate, autoritățile olandeze vor decide împreună cu Consiliul Evreiesc Central unde vor fi returnate piesele, destinate comunității evreiești, din muzee sau instituții, de exemplu.

Acest pas marchează punctul de plecare al „politicii de restituire consolidată” a țării, care îi va aloca 1,5 milioane de euro pe an pentru următorii patru ani, a anunțat Ministerul Educației, Culturii și Științei.

Cercetarea privind proveniența a fost efectuată până acum de către Centrul de restituire a obiectelor cu valoare culturală numai dacă a fost depusă o cerere de restituire sau la inițiativa cercetătorilor centrului.

Un potențial solicitant și un posesor actual au, de asemenea, opțiunea de a depune o cerere voluntară de anchetă comună, fără ca aceasta să conducă la o notificare de returnare sau la o notificare obligatorie.

Ministrul dorește, de asemenea, să facă trimiterea unei cereri de restituire mai accesibilă datorită unui nou birou de asistență și unui acces mai bun la toate informațiile datorită unui sistem mai centralizat.