Guvernul britanic a anunțat miercuri lansarea unei consultări cu scopul de a impune site-urilor de streaming ca Netflix sau HBO Go aceleași reglementări la care sunt supuse și canalele de televiziune, relatează AFP și BBC.

NetflixFoto: Bestravelvideo / Alamy / Profimedia Images

În Marea Britanie canalele de televiziune trebuie să respecte „standarde stricte”, în special în ceea ce privește protecția publică, afirmă ministrul culturii Oliver Dowden într-un editorial publicat de cotidianul The Times.

„Ați putea presupune că același lucru este valabil și pentru serviciile video la cerere precum Amazon Prime și Disney+. V-ați înșela”, a mai scris acesta.

Canalele TV sunt controlate de autoritatea de reglementare britanică Ofcom, însă nu și de platformele de streaming care sunt companii internaționale.

Chiar dacă unele platforme ca Netflix și-au stabilit propriile proceduri, acest tip de măsură este „punctuală și inconsecventă”, consideră Dowden.

Ministrul a anunțat că dorește să pună canalele și platformele TV „pe picior de egalitate” cu cele de streaming online și că va lansa o consultare în această vară „pentru a stabili dacă este timpul să implementăm aceleași reguli de bază”.

Dacă inițiativa are succes, documentarele sau programele de știri de pe site-urile de streaming vor trebui să respecte aceleași standarde precum BBC și celelalte televiziuni britanice.

Privatizarea Channel 4

Dowden a mai anunțat și că are în vedere privatizarea canalului de televiziune Channel 4 și că va lansa o altă consultare pe această temă în cursul acestei veri.

Channel 4 este deținut de guvern de la lansarea sa în 1982, dar își obține finanțarea din publicitate, fără redevențe, precum BBC, și trebuie să-și reinvestească profiturile în creație.

Printre succesele canalului TV se numără competiția culinară The Great British Bake Off sau mini-seria It's a Sin.

„Investițiile private ar însemna mai mult conținut, mai multe locuri de muncă și un viitor mai durabil pentru Channel 4”, afirmă Oliver Dowden.

Directorul executiv al Channel 4, Alex Mahon, a declarat însă marți că postul 4 ar putea avea „priorități diferite” dacă este privatizat și a avertizat împotriva oricărei acțiuni „ireversibile”.