Liderii NATO speră să deschidă un nou capitol al relațiilor transatlantice la summitul ce începe luni și la care participă și președintele american Joe Biden, la reuniune urmând să fie pusă pe tapet - pentru prima oară - combaterea schimbărilor climatice, dar și ascensiunea militară a Chinei, transmite Reuters.

NATOFoto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia

Descris drept un ”moment de cotitură” de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, summitul este menit să treacă la capitolul istorie cei patru ani tensionați cu Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în NATO, despre care a spus că este ”perimat”.

Pentru liderii celor 30 de țări aliate ce se întâlnesc la Bruxelles acest lucru este cât se poate de departe de adevăr, ei dorind ca organizația înființată în 1949 să ajute la rezolvarea unor amenințări diverse, de la fenomenele meteo extreme la încercările Rusiei de a submina democrațiile europene prin atacuri secrete.

”NATO datorează miliardului de oameni pe care îi ține în siguranță în fiecare zi o continuă adaptare și evoluție pentru a face față noilor provocări și a elimina amenințările care apar”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, care a găzduit în weekend reuniunea G7 la care a fost și Joe Biden.

Subiectele reuniunii NATO de la Bruxelles

Potrivit diplomaților contactați de Reuters, eforturile Rusiei de a diviza Occidentul vor fi printre subiectele de discuție, înainte de întâlnirea de marți, de la Geneva, dintre Biden și Vladimir Putin.

Din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, NATO și-a modernizat apărarea, dar rămâne vulnerabilă la atacurile cibernetice și la dezinformare, deși Moscova neagă orice încercare de destabilizare a aliaților NATO.

”Amenințările cibernetice pot apărea în orice moment al unei crize și declanșa neînțelegeri și semnale contradictorii ce pot accelera un război”, a explicat grupul de cercetare European Leadership Network (ELN) într-un studiu publicat înainte de summit.

Dar, potrivit surselor diplomatice, dorința principală a liderilor este să-l audă pe Biden cum reconfirmă angajamentul SUA pentru apărarea colectivă a NATO după era Trump, în condițiile în care retorica agresivă a acestuia contra aliaților la summiturile din perioada 2017-2019 a creat impresia de criză.

Prezența militară și economică a Chinei în Atlantic, inclusiv exercițiile militare cu Rusia, va fi un subiect ce va genera un răspuns ferm al liderilor NATO, au spus surse diplomatice. De asemenea este așteptat un angajament al NATO prin care să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Referințe: