Președintele Klaus Iohannis participă luni, la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, informează Administrația prezidențială.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

”În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual”, transmite Cotroceniul.

Potrivit sursei citate, șeful statului român va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va evidenția contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Joe Biden vrea să refacă relația cu UE

La summit participă și președintele american Joe Biden, care a ajuns la Bruxelles de duminică seară, după ce în weekend a fost la reuniunea G7. Biden se va întâlni luni cu președintele turc Tayyip Erdogan, iar marți se va întâlni cu oficiali europeni de rang înalt.

Biden a promis că va reface relațiile cu aliații NATO după patru ani cu probleme sub președintele Donald Trump, care la un moment dat chiar a amenințat că va retrage Statele Unite din Alianță.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, Antonia Colibășanu, analist geopolitic la Geopolitical Futures, a descifrat care sunt mizele pentru Europa și pentru România ale întâlnirilor pe care Joe Biden le are în aceste zile în Europa, punctul culminant fiind summitul cu Putin care va avea loc la Geneva.