Preşedintele american Joe Biden consideră că apărarea unui aliat NATO atacat, prevăzută de articolul 5 din tratatul Atlanticului de Nord, este o "obligaţie sacră", a spus el, duminică, în conferinţa de presă după summitul G7, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Credem că NATO și articolul 5 sunt o obligație sacră”, a declarat el la Newquay (sud-vestul Angliei) cu o zi înainte de participarea la un summit NATO de la Bruxelles, considerând organizația „vitală pentru capacitatea noastră de a păstra securitatea Statele Unite pentru restul secolului ".

Biden promite să fie „foarte clar” cu Putin în privința subiectelor sensibile

Joe Biden a promis duminică că va fi „foarte clar” cu Vladimir Putin cu privire la dezacordurile dintre ei atunci când se vor întâlni prima dată, recunoscând că relațiile SUA-Rusia sunt în prezent „la cel mai mic nivel”.

La finalul acestui summit planificat la Geneva, președintele american va vorbi singur, la o conferință de presă, în loc să împartă platforma cu omologul său rus, așa cum făcuse Donald Trump în 2018.

"Nu este vorba despre un concurs pentru a vedea cine este cel mai bun la o conferință de presă pentru a încerca să-l jeneze pe celălalt, ci despre a indica foarte clar care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține o relație mai bună cu Rusia. Nu căutăm conflict", a declarat Biden reporterilor din Newquay (Anglia) după summitul G7.