Președintele filipinez Rodrigo Duterte a intrat într-un război al declarațiilor cu fostul boxer campion Manny Pacquiao, criticând pozițiile „superficiale” privind politica externă ale actualului senator de la Manila, relatează Reuters.

Manny Pacquaio alaturi de presedintele Rodrigo DuterteFoto: Captura video

Duterte a declarat în cadrul unui interviu acordat marți noaptea televiziunii SMNI că Pacquiao, un senator și aliat apropiat, ar trebui să „învețe întâi” înainte să își dea cu părerea.

Pacquiao a replicat miercuri, afirmând că țara ar trebui să urmărească dialogul în detrimentul disputelor dar că ar trebui să aibă o poziție fermă privind „protejarea drepturilor noastre suverane”.

Disputa dintre cei doi vizează prezența constantă din ultimul timp a sute de ambarcațiuni de pescuit ale Chinei în Zona Economică Exclusivă a Filipinelor

Deși Duterte este extrem de popular în rândul populației, establishment-ul diplomatic și din domeniul apărării filipinez l-a criticat datorită gestionării forțelor armate, a gardei de coastă și flotei de pescuit, mai ales după ce acesta a susținut în mod repetat că adoptarea unei poziții de forță în fața Chinei ar fi inutilă.

„Sunt un filipinez care spune cu voce tare ceea ce trebuie spus în apărarea a ceea ce ne-a fost adjudecat de drept”, a declarat miercuri Pacquiao, făcând referire la o decizie de arbitraj internațional din 2016 care a acordat câștig de cauză Filipinelor într-o dispută cu China.

Duterte afirmă însă că Filipinele datorează „enorm de multe” Beijingului în alte domenii, comentariu ce l-a nemulțumit pe Pacquiao.

Fostul boxer în vârstă de 42 de ani a declarat luna trecută că găsește poziția lui Duterte ca fiind „deficitară” și „dezamăgitoare”.

Afirmațiile lui Pacquiao au venit ca o surpriză întrucât acesta a fost de ani de zile unul dintre cei mai puternici susținători ai președintelui filipinez, inclusiv în războiul sângeros purtat împotriva drogurilor și a dorinței sale de a reintroduce pedeapsa capitală.

„Respect opinia președintelui dar, cu tot respectul, nu sunt de acord cu privire la evaluarea sa asupra cunoștințelor mele de politică externă”, a mai afirmat miercuri Pacquiao, despre care se zvonește că se gândește să candideze la președinție anul viitor.

Citește și: