China intenționează să introducă o nouă lege pentru a-și proteja companiile de sancțiunile străine, a informat presa de stat luni, în timp ce Beijingul încearcă să facă față presiunii crescânde din partea Statelor Unite, citează AFP.

Tren de mare viteza din ChinaFoto: Yinan Zhang | Dreamstime.com

Parlamentul țării a dezbătut un proiect de lege împotriva sancțiunilor străine, a raportat televiziunea de stat fără a oferi detalii suplimentare.

Beijingul a acuzat săptămâna trecută Statele Unite de sufocarea companiilor chineze și a emis amenințări voalate de represalii după ce administrația Biden a extins lista neagră a companiilor în care americanii nu au voie să „investească”.

Președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump au vizat ambele companii chineze considerate o amenințare la adresa securității naționale americane, deoarece sunt acuzați că susțin activitățile militare ale Beijingului.

Pe lista companiilor chineze interzise investitorilor se află nume grele

Lista celor 59 de companii chineze interzise investitorilor americani începând cu 2 august (în creștere față de 31 anterior) include grupuri majore de telecomunicații precum China Mobile, compania CCTV Hikvision, grupurile feroviare China Railway Construction Corp și compania petrolieră China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) .

Noua lege este de așteptat să fie adoptată anul viitor, a declarat agenția de știri de stat Xinhua.

Beijingul s-a plâns de multă vreme de aplicarea extrateritorială a legislației SUA prin sancțiuni și restricții comerciale.

În ianuarie, China a ripostat împotriva sancțiunilor internaționale, permițând instanțelor chineze să sancționeze companiile care respectă legile străine care aduc atingere intereselor naționale.

Regulile anunțate anterior de Ministerul Comerțului din țară prevedeau, de asemenea, că toate companiile sau persoanele din China nu trebuiau să respecte restricțiile străine.