Întâlniri în franceză, minute în franceză, dezbateri în franceză și mai multe cursuri de limbă franceză pentru funcționarii publici ai UE. Uitați de engleză, pentru că, potrivit Politico. eu, Franța este hotărâtă ca anul 2022, când va avea și președinția rotativă a Consiliului UE, să fie anul limbii franceze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu 7 luni înainte de a prelua președinția rotativă a Consiliului UE, guvernul francez analizează planuri despre cum să readucă la viață limba lui Moliere.

Guvernul francez alocă bani pentru a oferi mai multe ore de franceză funcționarilor publici din UE. Oficialii se gândesc să găzduiască dezbateri în limba franceză.

Și apoi sunt întâlnirile.

În timpul președinției țării, diplomații francezi au declarat că toate ședințele cheie ale Consiliului UE vor avea loc în limba franceză (cu traduceri disponibile). Minutele vor fi mai întâi în franceză. Chiar și întâlnirile pregătitoare vor avea loc în limba franceză.

Dacă o scrisoare ajunge de la Comisia Europeană în limba engleză, aceasta va rămâne fără răspuns - Le français est nécessaire (Este necesară franceza).

Desigur, franceza este o limbă oficială a UE (una din 24) și una dintre cele trei limbi de lucru ale Comisiei europene. Iar Franța și-a folosit înainte președinția UE pentru a promova limba franceză.

Însă oficialii francezi recunosc că, în 2022, revigorarea limbii franceze, care era lingua franca a UE, este o chestiune de supraviețuire culturală pentru toți. Ei susțin că folosirea limbii franceze este o modalitate de a opri extinderea ciudatei „Globish” - engleza plină de excentricități non-native - în favoarea multilingvismului vibrant. Însă pentru unii diplomați, este doar o ilustrare a aroganței și nostalgiei franceze pentru vremea când franceza era limba preferată a diplomaților.

În Franța, din 2018, președintele francez Emmanuel Macron încearcă să stimuleze folosirea limbii franceze la nivel mondial - sprijinind proiectele francofone din Africa, de exemplu. Și cu alegerile care se apropie, în 2022, Macron se luptă și cu o rivală de extremă dreaptă, Marine Le Pen, care se prezintă ca o conservatoare a modului de viață francez.

Parlez-vous français?

Franța este departe de a fi singura țară UE care a ales să organizeze ședințele Consiliului într-o limbă maternă. Dar practica a devenit mult mai puțin proeminentă în ultimii ani, multe țări - în special cele mai mici - trecând la limba engleză pentru a economisi timp și pentru a se asigura că sunt înțelese la scară largă.

De exemplu, Nuno Brito, ambasadorul portughez a cărui țară deține în prezent președinția UE, vorbește mai mult în engleză în cadrul ședințelor Consiliului, au spus mai mulți oficiali ai Consiliului.

Dar, așa cum se întâmplă adesea, francezilor le place să o facă în stil... franțuzesc.

Deja, diplomații francezi vorbesc în mod tradițional franceza la întâlnirea lor obișnuită a ambasadorilor UE, indiferent dacă țara lor deține președinția.

Și odată ce Franța își asumă președinția, diplomații francezi au spus că își vor extinde utilizarea limbii franceze la toate reuniunile cheie din Consiliu, inclusiv „toate notele președinției, grupurile de lucru COREPER.... ”, a declarat un diplomat francez, referindu-se la constatările președinției Consiliului, care sunt în cele din urmă disponibile în toate limbile oficiale ale UE.

Chiar și grupurile „Antici” și „Mertens”, care vizează pregătirea întâlnirilor ambasadorilor, vor fi desfășurate în limba franceză.

„Vrem ca regulile să fie respectate”, a spus diplomatul. „Astfel, vom cere întotdeauna Comisiei să ne trimită în franceză scrisorile pe care dorește să le adreseze autorităților franceze și, dacă acestea nu reușesc, vom aștepta versiunea franceză înainte de a o trimite”.

Franța investește în „mijloace bugetare și educaționale excepționale” pentru a crește numărul de ore de franceză pentru funcționarii publici din UE, a declarat diplomatul, în special prin „Alliance Française Bruxelles-Europe”, principala școală de limbă franceză din Bruxelles.

Oficialii de la Alliance Française nu au răspuns la o cerere de confirmare a informației privind creșterea numărului de cursuri de franceză.

Și în UE însăși, Franța va desemna un oficial care supraveghează „prezența franceză în instituțiile europene”. Natacha Ficarelli, fost profesor și expert în afaceri europene, a fost angajată recent pentru a conduce aceste eforturi.