NATO a decis să restrângă accesul în sediul Alianţei Nord-Atlantice diplomaţilor din Belarus, un stat membru al Parteneriatului Euro-Atlantic, pentru a sancţiona astfel decizia Minskului de a deturna un avion de linie Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul Roman Protasevici, a anunţat luni secretarul general al blocului militar, Jens Stoltenberg.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Am decis să limităm accesul personalului belarus în carterul general al NATO” de la Bruxelles, a anunţat într-o conferinţă de presă norvegianul Jens Stoltenberg, transmit AFP și News.ro.

„Aliaţii au condamnat ferm o încălcare a reglementărilor internaţionale şi un atac împotriva libertţii de exprimare” ale autorităţilor belaruse, a amintit el.

„Salutăm sancţiunile impuse de aliaţii NATO, inclusiv restricţiile accesului impuse companiilor din Belarus, şi cerem eliberarea imediată a persoanelor arestate”, a adăugat el.

Belarusul a obligat la 23 mai un avion aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă.

Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, şi partenera sa rusoaică Sofia Sapega, au fost arestaţi.

UE, dintre ale cărei state membre 22 sunt şi membre NATO, a decis să interzică intrarea în spaţiul aerian european al companiilor aeriene belaruse şi a recomandat companiilor aeriene europene să evite spaţiul aerian belarus.

Liderii europeni au cerut de asemenea să se pregătească sancţiuni economice - sectoriale - vizând regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Aceste sancţiuni urmează să fie prezentate miniştrilor de Externe UE la o reuniune prevăzută la 21 iunie, la Luxemburg.

Belarusul a deschis o misiune diplomatică la NATO în aprilie 1998, la şase ani după ce a aderat la Consiliul Cooperării Nord-Atlantice, care a devenit în 1997 Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, un forum care reuneşte toate ţările aliate şi partenere din zona euro-atlantică.

Coperarea bilaterală a început în 1995, când Belarusul a aderat la Programul Parteneriatul pentru Pace.

Acesta permite cetăţenilor belaruşi să se formeze în state membre NATO în vederea „pregătirii civile a gestionării crizelor, controlul armamentului, apărarea aeriană, controlul circulaţiei aeriene, telecomunicaţii, prelucrarea informaţiilor, formare lingvistică şi formare militară”, precizează NATO.