Cinci foști polițiști, acuzați că au ascuns droguri la jurnalistul de investigație Ivan Golunov pentru a-l aresta, au fost condamnați vineri la condamnări de cinci până la 12 ani de închisoare, a informat presa rusă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Polițistul din spatele complotului, Igor Lakhovedts, a fost condamnat la doisprezece ani într-o colonie penală, iar trei foști colegi au primit opt ani de închisoare. Denis Konovalov, singurul inculpat care a recunoscut faptele, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Fiecare dintre vinovați va trebui, de asemenea, să plătească victimei un milion de ruble, aproximativ 11.000 de euro la rata actuală.

Arestarea lui Ivan Golunov, jurnalist pentru site-ul independent Meduza, a mobilizat puternic societatea civilă în iunie 2019 și a scos la iveală corupția poliției din Rusia, care s-a format ca un pilon al sistemului condus timp de douăzeci de ani de Vladimir Putin.

El fusese arestat la Moscova de polițiști care pretindeau că au găsit cantități mari de droguri în rucsac și în apartamentul său.

Extrem de rar, jurnalistul a fost în cele din urmă exonerat și eliberat cinci zile mai târziu, după o mobilizare excepțională a mass-media și chiar a unor figuri ale elitei rusești.

Cei cinci ofițeri de poliție care îl prinseseră au fost apoi îndepărtați din funcții, arestați și urmăriți penal pentru „abuz de putere”, „falsificare” a probelor, „trafic de droguri”, „criminalitate organizată în grup”.

Potrivit acuzării, acuzații au achiziționat ilegal „cocaină și mefedronă” pe care apoi le-au ascuns în apartamentul jurnalistului.

Sentințele pronunțate vineri sunt grele, dar mai puțin decât ceruse procurorul. El a pretins 16, 12 și 7 ani pentru diferiții protagoniști.

Cunoscut pentru investigațiile sale privind corupția de la Primăria Moscovei, Ivan Golunov lucrează pentru site-ul de știri independent Meduza, a cărei redacție își are sediul în Riga, Letonia.

Supraviețuirea site-ului este totuși amenințată, autoritățile ruse hotărând să îl clasifice la sfârșitul lunii aprilie ca „agent străin”, un statut rezervat organizațiilor finanțate din străinătate și, în general, în contradicție cu Kremlinul.

Acest statut este văzut ca un lucru periculos pentru potențialii agenți de publicitate care nu vor să riște să supere autoritățile. Prin urmare, Méduza se bazează acum pe generozitatea cititorilor săi.

În Rusia, organizațiile sau persoanele considerate „agenți străini” trebuie, conform unei legi din 2012, să se înregistreze la autorități, să efectueze proceduri administrative plictisitoare și să indice clar acest statut în publicațiile lor.

Meduza însoțește astfel fiecare articol pe care îl publică pe Twitter cu un mesaj care explică faptul că site-ul este „un agent din străinătate”.