Politicienii belgieni încep să fie îngrijorați că un proiect chinezesc masiv construit la aeroportul Liège are de-a face mai mult cu spionajul decât cu avioanele, relatează Politico.

Aeroportul Liege din BelgiaFoto: Sophie Kip / AFP / Profimedia Images

Membri ai parlamentului belgian dezbat dacă China încearcă să le acorde spionilor săi un cap de pod mai ferm în Europa printr-un hub logistic uriaș construit de gigantul de comerț electronic Alibaba.

Investiția de 100 de milioane de euro a fost salutată inițial de autoritățile belgiene și privită ca un mod de a reanima economia regiunii francofone Valonia.

Hubul logistic construit pe o parcelă de 220.000 de metri pătrați concesionată la aeroport va deveni operațională în cursul acestui an, dacă lucrurile decurg conform planurilor.

Însă atitudinea pozitivă față de China a început să se acrească în Uniunea Europeană pe fondul sancțiunilor impuse de Bruxelles din cauza suprimării libertăților din Hong Kong și a reprimării minorității uigure din regiunea Xinjiang, consumatorii chinezi răspunzând cu boicotarea unor produse europene.

Date sensibile

„Ar trebui să realizăm că Alibaba nu este un simplu operator privat ci un agent al Partidului Comunist Chinez aflat sub ordinele regimului respectiv, ca de exemplu în ceea ce privește reprimarea minorității uigure prin tehnologia sa de recunoaștere facială”, a afirmat Samuel Cogolati, legiuitor din partea partidului ecologist Ecolo din parlamentul belgian.

„Trebuie să controlăm acești giganți digitali și să verificăm aceste investiții chinezești fără naivitate. Trebuie să ne deschidem ochii, să garantăm securitatea noastră, libertățile de bază și protejăm datele personale ale cetățenilor belgieni”, a declarat acesta pentru Politico.

Săptămâna trecută Cogolati l-a presat pe ministrul belgian al internelor, Vincent Van Quickenborne, să ofere mai multe informații asupra subiectului în timpul unei reuniuni a comisiei juridice din parlamentul belgian. Și ministrul a părut la rândul său destul de îngrijorat.

„Ofițeri de informații chinezi ar putea avea acces la zone securizate sensibile ale aeroportului...Importanța economică viitoare a aeroportului Liège pentru China nu poate fi subestimată”, a afirmat acesta.

„Alibaba va trebui de asemenea să urmeze indicațiile aparatului de securitate chinez în eventualitatea în care acesta dorește să aibă acces la date comerciale și personale sensibile deținute de Alibaba în legătură cu activitățile sale din Liège”, a mai precizat Van Quickenborne.

Ambasada Chinei din Belgia a respins ferm acuzațiile.

„Unii parlamentari belgieni, instituții și presa...suspectează nefondat că proiectul de logistică al Alibaba de la aeroportul Liège cooperează cu activitățile de spionaj ale Chinei și reprezintă o amenințare la adresa vieții private a cetățenilor și a securității naționale”, a afirmat aceasta într-un comunicat.

Ambasada a mai spus că „drepturile omului sunt respectate și protejate” de legea privind informațiile a Chinei.

FOTO: Sophie Kip / AFP / Profimedia Images

„Punte de legătură”

Beijingul și Bruxelles-ul par acum să încerce să amelioreze relațiile la nivel ministerial.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni ministrul de externe chinez Wang Yi a avut o discuție cu omologul său belgian, Sophie Wilmès, și a cerut ca Belgia să „joace un rol constructiv în UE” și să „promoveze dezvoltarea îndelungată și stabilă a relațiilor dintre UE și China”.

„Belgia este inima Europei și a fost de mult timp o punte de legătură a schimburilor China-Europa”, a adăugat Wang.

Iar Valonia cunoaște mult prea bine valoarea acelei punți întrucât Liège a beneficiat deja enorm de pe urma prezenței Alibaba.

Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului orașului, numărul coletelor care au ajuns aici a crescut de la 9 milioane în 2018 la 362 de milioane în 2019 și 548 de milioane anul trecut, mulțumită în mare parte prezenței Alibaba.