Instanța supremă a Germaniei a dat câștig de cauză joi unei tinere care se teme că creșterea nivelului mării va afecta ferma familiei, decizia obligând guvernul să înăsprească până anul viitor o lege privind schimbările climatice adoptată în 2019, anunță Reuters.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Hotărârea pune sub semnul întrebării una dintre realizările de reper ale ultimului mandat al cancelarului Angela Merkel, legea privind schimbările climatice fiind adoptată după negocieri prelungite și neînțelegeri între conservatori și social-democrați, partenerii din coaliția de guvernare.

Curtea Constituțională a Germaniei a afirmat în decizia sa că legea nu încalcă în sine drepturile generațiilor viitoare însă că aceasta nu a stabilit suficiente prevederi pentru reducerea suplimentară a emisiilor de dioxid de carbon începând cu 2031.

Printre reclamanți s-a aflat Sophie Backsen, fiica unei familii de fermieri de pe insula Pellworm din Marea Nordului, care se teme că creșterea nivelului mării va duce la înghițirea insulei de către ape, lăsând-o fără moștenire.

„Prevederile contestate nu încalcă libertățile reclamanților, o parte a acestora fiind încă foarte tineri”, a afirmat instanța într-un comunicat, adăugând însă că „prevederile plasează în mod ireversibil reducerea unor emisii majore pe perioade de după 2030”.

Legea stipulează că Germania își va reduce emisiile până în 2030 de carbon cu cel puțin 55% față de nivelurile înregistrate în 1990 și eliminarea aproape completă a acestora până în 2050.

Legea a fost contestată de patru reclamanți printre care și Backsen, cu susținerea unor grupuri ecologiste ca Greenpeace și mișcarea Vineri pentru Viitor inspirată de activista suedeză Greta Thunberg.

Citește și: