Germania va cheltui 90% din cele 28 de miliarde de euro pe care le așteaptă din fondul de relansare european de 750 de miliarde de euro pe protecția mediului și digitalizare, depășind cu mult cerințele UE, a declarat marți ministrul de finanțe Olaf Scholz, citat de Reuters.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

”Astăzi este o zi bună pentru Europa, Acum, putem acționa uniți pentru o Europă care să fie solidară și pregătită pentru viitor”, a spus Scholz, în cadrul prezentării planurilor Franței și Germaniei pentru banii din fondul european ce a fost convenit anul trecut pentru repornirea economiei blocului european, lovit de pandemie.

De asemenea, este menit să aducă progrese în cazul țintelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și să genereze o prezență europeană semnificativă în economia digitală, dominată acum de giganți americani precum Google, Amazon sau Facebook.

Potrivit regulilor UE, 37% dintre bani trebuie cheltuiți pe combaterea schimbărilor climatice și 20% pe digitalizare.

Scholz a spus că țara sa vrea să cheltuiască 11,5 miliarde de euro pentru a ajuta companiile să treacă pe hidrogen ca sursă de energie și pe stimulente pentru cumpărarea de mașini electrice, autobuze și trenuri, plus renovarea de clădiri pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Peste 14 miliarde de euro sunt menite facilitării schimbărilor digitale, de exemplu pentru a ajuta industria auto să-și modifice procesele de producție, și pentru a pregăti de viitor educația, sănătatea și administrația publică.

Potrivit lui Scholz, Germania, Franța, Italia și Spania vor trimite planurile lor la Comisia Europeană săptămâna aceasta.