Președintele rus Vladimir Putin a denunțat luni „absurdul” acuzațiilor de la Praga care susțineau recent că Moscova este la originea exploziei din 2014 a unui depozit de muniții din Republica Cehă, provocând o criză diplomatică între cele două țări, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

"La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relațiilor ruso-cehe, subliniind absurditatea acuzațiilor de la Praga împotriva Rusiei și măsurile luate", a declarat Kremlinul într-un comunicat după un interviu telefonic între Putin și omologul său francez.

Premierii Poloniei, Ungariei și Slovaciei și-au exprimat, luni, ”solidaritatea totală” cu Cehia, în privința ”implicării unor agenți ai serviciilor secrete rusești în explozia depozitului de muniție de la Vretice” în 2014, se spune într-o declarație adoptată după o reuniune online de urgență a țărilor de la Vișegrad.

”Condamnăm acest nou deplorabil act de agresiune și încălcarea legilor internaționale, comisă de Rusia pe teritoriu european”, afirmă premierii celor patru țări, declarația fiind publicată pe contul de Twitter al cancelariei prim-ministrului polonez, cel care a prezidat reuniunea de luni.

”Condamnăm măsurile disproporționate luate de Rusia ca răspuns la decizia absolut justificată a Republicii Cehe de a expulza 18 ofițeri ai serviciilor ruse de pe teritoriul său și ne oferim sprijinul diplomatic și consular pentru Cehia.