Poliţia israeliană a arestat vineri peste 50 de persoane, în urma unor ciocniri, în noaptea de joi spre vineri, între forţe de ordine şi manifestanţi la Ierusalim - în toiul Ramadanului -, soldate potrivit unor medici palestinieni cu peste 100 de răniţi, relatează Reuters.

IerusalimFoto: Cristina Mitrea

Poliţişti în ţinută antirevoltă au despărţit, în noaptea de joi spre vineri, cu apă urât mirositoare, un grup de palestinieni care arunca cu petarde şi focuri de artificii şi sute de israelieni care scandau sloganuri antiarabe.

”Moarte arabilor!”, au scandat tineri israelieni de extremă dreapta în centrul Ierusalimului, la un marş către Poarta Damascului, agitând banderoale cu mesajul ”Moarte teroriştilor”, citează News.ro.

”Sunt evreu şi patriot şi sunt în ţara mea”, a declarat David, care participa la acest marş.

Sute de poliţişti israelieni, în ţinută antirevoltă, au încercuit zona pentru a împiedica ciocniri - care au loc de la 13 aprilie, la începutul Ramadanului -, dispersând protestatari dintr-o zonă de interdicţie de 50 de metri.

Poliţia a anunţat că a arestat 50 de persoane în noaptea de joi spre vineri - fără să precizeze câţi israelieni şi câţi palestinieni.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că au fost răniţi 105 palestinieni - dntre care 21 au fost spitalizaţi.

Poliţia israeliană a anunţat că 20 de poliţişti au fost răniţi în ciocniri.

Ciocnirile au început joi seara, la o manifestaţie a mişcării evreieşti de extremă dreapta Lahava - o grupare în mod deschis ostilă palestinienilor - care s-a adunat la intrarea în Oraşul Vechi. Această manifestaţie era anunţată de mai multe zile pe reţele de socializare, relatează AFP.

Poliţia israeliană a desfăşurat sute de poliţişti şi cavaleria, cu scopul de a proteja ”libertatea de exprimare” şi ”dreptul de a manifesta” şi de a evita confruntări între activişti de extremă dreapta şi palestinieni.

Palestinieni, care au denunţat această manifestaţie drept o provocare, au organizat propria manifestaţie. Acesteia i s-au alăturat credincioşi care veneau de la rugăciunea de noapte de Ramadan pe Espalanada Moscheilor.

Extremişti de dreapta au strigat ”Moarte arabilor!” şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine israeliene - care au fost de asemenea ţinta tirurilor palestinienilor.

Poliţişti au încercat să disperseze manifestanţii cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi un tun cu apă.

Poliţia şi Semiluna Roşie palestiniană au anunţat arestări şi răniţi după ora locală 22.00, însă ciocniri au continuat în noaptea de joi spre vineri între poliţişti şi palestinieni.

Un jurnalist AFP a văzut incendii pe străzi în Oraşul Vechi, iar martori au postat pe reţele de socializare imagini cu confruntări violente - în care un evreu a fost bătut de către palestinieni care l-au încercuit.

Incidente au avut loc şi miercuri la Ierusalim. Înregistrări video postate pe reţele de socializare şi de către presa locală surprind cum angajaţi arabi care muncesc la magazine în centrul Ierusalimului şi jurnalişti au fost agresaţi violent de către tineri evrei care strigau ”Moarte arabilor!”.

În total 70 de persoane au fost arestate miercuri şi joi, iar arestul a 64 dintre ele a fost prelungit, a anunţat poliţia israeliană.

Aceste confruntări, în toiul Ramadanului, au loc în timp ce familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, situat în apropiere de intrarea în Oraşul Vechi, în Ierusamilul de Est, sunt ameninţate cu expulzarea de către Israel.

Iordania - care a deţinut timp de 20 de ani controlul în Ierusalimul de Est, înainte de cucerirea şi anexarea acestuia de către Israel în 1967 - a încercat săptămâna aceasta să împiedice aceste expulzări - eliberându-le palestinienilor contracte care atestă, potrivit Ammanului, dreptul acestor familii de a rămâne în casele respective. (News.ro)