Prezentată de Casa Albă şi departamentul energiei, iniţiativa prevede un parteneriat public-privat în următoarele 100 de zile pentru a moderniza sistemele de control al infrastructurilor celor mai vulnerabile la atacuri.

Pana de curentFoto: Flickr/ Gabriel Jorby

"Statele Unite fac faţă unui atac cibernetic sofisticat şi tot mai mare al actorilor răuvoitori care caută să perturbe accesul la electricitatea de care americanii au nevoie pentru casele şi întreprinderile lor", a declarat secretarul de la Energie, Jennifer Granholm.

"Este în acelaşi timp rolul guvernului şi al sectorului privat de a împiedica posibile daune şi de aceea colaborăm să luăm aceste măsuri decisive pentru ca americanii să poată conta pe o reţea energetică rezistentă, sigură şi ireproşabilă", a adăugat ministrul.

Nicio finanţare specifică nu a fost menţionată pentru această iniţiativă, care este anunţată după numeroase avertizări privind riscuri de atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor critice ale Statelor Unite în timpul pandemiei de Covid-19.

La sfârşitul anului trecut a fost identificat un mare atac cibernetic împotriva unor organizaţii guvernamentale şi companii americane, piraţii reuşind să se infiltreze într-o platformă a editorului de softuri SolarWinds.

Statele Unite, care acuză Rusia că se află în spatele acestui atac, au anunţat recent măsuri de represalii contra Moscovei.

În martie, un grup de hackeri susţinuţi de China a exploatat vulnerabilităţi de securitate ale serviciului de mesagerie profesională Exchange Server al Microsoft pentru a pirata mii de organizaţii americane, printre care întreprinderi, oraşe şi colectivităţi locale.

Emily Horne, purtător de cuvant al Consiliului de securitate naţional al Casei Albe, dă asigurări că planul de protecţie a reţelei electrice are "obiective ambiţioase, dar realizabile". Mai mult, el îi va "ajuta pe proprietari şi pe operatori să-şi modernizeze abilităţile în materie de apărare cibernetică, în special îmbunătăţindu-şi capacităţile de detecţie, de diminuare a riscurilor şi de investigaţii penale".

Administraţia afirmă că planul încurajează operatorii să treacă la sisteme care permit să aibă "o cunoaştere a situaţiei în timp cvasi-real" în caz de atac cibernetic.