Guvernul ceh a dat miercuri un ultimatum Rusiei, avertizând că ar putea expulza mai mulți diplomați ruși dacă diplomații cehi expulzați de Moscova nu vor avea voie să se întoarcă joi la prânz, pe fondul unei confruntări diplomatice între cele două țări, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Moscova a ripostat luni, expulzând 20 de diplomați cehi, în urma unei dispute privind rolul Rusiei într-o explozie mortală din 2014 pe teritoriul ceh.

"Federația Rusă are termen până mâine la ora 12:00 (10:00 GMT) pentru a autoriza întoarcerea tuturor diplomaților expulzați din ambasada cehă de la Moscova", a declarat reporterilor ministrul ceh de externe Jakub Kulhanek.

"Dacă nu se pot întoarce, voi reduce numărul personalului de la Ambasada Rusiei la Praga pentru a se potrivi situației actuale de la Ambasada Cehiei la Moscova", a adăugat el.

După convocarea ambasadorului rus Alexander Zmeievski, Kulhanek a declarat că represaliile Moscovei au fost „disproporționate și, de fapt, au paralizat ambasada”.

Republica Cehă are în prezent cinci diplomați și 19 cadre tehnice la ambasada Moscovei, cu mult mai puțini decât reprezentanța Rusiei la Praga.

"Expulzarea a 18 diplomați ruși nu a pus la rândul său în pericol funcționarea ambasadei ruse", a subliniat Kulhanek, care nu a fost numit ministru decât miercuri.

- Începeți relațiile de la zero? -

Oficialii cehi, inclusiv secretarul de interne Jan Hamacek, care a ocupat funcția de diplomat-șef până la numirea domnului Kulhanek, au declarat marți că ar putea lua în considerare expulzarea din Praga a tuturor diplomatilor ruși în serviciu.

Praga a acuzat sâmbătă serviciul secret rus că se află în spatele unei explozii într-un depozit de muniții în apropierea satului Vrbetice în 2014, care a dus la moartea a două persoane.

Poliția cehă, la rândul său, a declarat că îi caută pe doi bărbați care purtau pașapoarte rusești cu aceleași nume ca suspecții tentativei de otrăvire cu Novichok a fostului agent dublu Sergei Skripal în Salisbury, Marea Britanie în 2018, precum și într-o altă explozie care a avut loc mai târziu în același an.

Potrivit Pragăi, muniția vizată de explozii aparținea unui traficant de arme bulgar care a vândut arme unor entități care luptau împotriva Rusiei.

Atacul a avut loc în 2014, ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Autoritățile de la Praga au cerut, luni, Ambasadei ruse să elibereze jumătate de hectar din suprafața totală ocupată de misiunea diplomatică. Este vorba de teritoriul, care până în 1968 a făcut parte din parcul Stromovka adiacent ambasadei, potrivit agenției Tass.

O solicitare în acest sens fost trimisă Guvernului ceh, a anunţat șeful municipalității Praga-7, Jan Čižinský, pe Twitter. "Consiliul municipal din Praga a cerut Guvernului ceh să desfăşoare convorbiri pentru aducerea suprafeţei Ambasadei ruse în conformitate cu situaţia de dinainte de invazia trupelor Pactului de la Varșovia în (august) 1968 în Cehoslovacia, a scris Čižinský.

Televiziunea cehă a subliniat că este vorba de o jumătate de hectar de pământ. Autorităţile locale intenţionează să planteze acolo paturi de flori și copaci, așa cum a fost înainte de august 1968, până la desfăşurarea pe acest teritoriu a unui lagăr aparţinând unei unități militare sovietice, citează Rador.

Reacția Rusiei

Ministerul de Externe al Rusiei a reamintit despre proprietatea imobiliară a Ambasadei cehe de pe strada Tverskaya din Moscova. Acest lucru este subliniat într-un comentariu al MAE rus postat pe pagina sa de Facebook.

"Dacă Praga îndrăznește să recurgă la un altfel de "set de instrumente", atunci reamintim că şi partea cehă are proprietăți imobiliare considerabile în zona străzii Tverskaya din capitala Rusiei" - au spus surse din cadrul ministerului rus, potrivit agentiei Tass.

MAE rus a subliniat, de asemenea, că cele două țări au instrumente pentru un dialog profesional și competent pe tema proprietăţilor imobiliare ale ambasadelor.